latinica  ћирилица
09/09/2017 |  08:48 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Централна прослава Светих Новомученика Јасеновачких

Централна прослава Светих Новомученика Јасеновачких биће одржана данас у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.
Храм Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу - помен на страдале у јасеновцу - Фото: РТРС
Храм Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу - помен на страдале у јасеновцуФото: РТРС

Свечаности ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

У 9.00 часова Свету архијерејску литургију служиће Његово високопреосвештенство митрополит смоленски Исидор, архиепископ михаловско-кошицки Георгиј и више архијереја Српске православне цркве и сестринских православних цркава.

Према програму обиљежавања, У 12.00 часова биће обављен чин освештања славског колача и жита на хумци поред "Каменог цвијета", а у 18.00 часова биће служено Вечерње богослужење у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу.

Сутра ће у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија и освештање Параклиса Благовештења Пресвете Богородице у Владичанском двору у Пакрацу.

Света архијерејска литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, гдје је крштен блаженопочивши патријарх српски Павле, биће служена у понедјељак, 11. септембра, у 9.00 часова, на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља.

Ове године посебно се обиљежава 75 година од страдања српског народа са Козаре, који је био највећа жртва Јасеновца и Другог свјетског рата.

Хиљаде козарачких жена и дјеце настрадало је у систему јасеновачких логора, а само мањи број дјеце спасили су Диана Будисављевић и њени сарадници.

Из Епархије позивају вјерни народ да учествује у овим догађајима који имају неизмјерно значење како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сјећања на Јасеновац и његове жртве.

Извор: СРНА