latinica  ћирилица
08/09/2017 |  21:58 | Аутор: РТРС

Учинак НБА талената на ЕП

Послије групне фазе Евробаскета, кошаркашки сајт Спортандо избацио је занимљиву статистику о играчима који су у НБА или ће можда бити тамо.

Ријеч је о кошаркашима који су у најјачој лиги на свијету годину дана или ће тамо бити сљедеће године, или у будућности.

На списку је 15 играча: Лаури Марканен (Финска), Богдан Богдановић (Србија), Џеди Осман (Турска), Лука Дончић (Словенија), Вили Ернангомес (Шпанија), Хуан Ернангомес (Шпанија), Данијел Тајс (Њемачка), Фуркан Коркмаз (Турска), Ајзеа Хартенштајн (Њемачка), Влатко Чанчар (Словенија), Драган Бендер (Хрватска), Јоргос Папајанис (Грчка), Тригави Хлинасон (Исланд), Емануел Кате (Румунија) и Дино Радончић (Црна Гора).

Играчи су поређањи по просјечном индексу корисности и на прво мјесту налази се крилни центар Чикага и Финске, Лари Марканен – 22 индекс корисности.

Одмах иза Марканена налази се српски репрезентативац Богдан Богдановић са индексом корисности од 19,4, док је на трећем мјесту крило Кливленда и Турске, Џеди Осман са 19,2.

Међу најбољима су и Лука Дончић (17,2), браћа Ернангомес, као и Данијел Тајс и Фуркан Коркмаз.

Најбољи поентер међу овим играчима је Марканен са 22,6 поена, највише асистенција има Богдановић 5,2, најбољи скакач је Вили Ернангомес 8,6, док је Богдановић и најбољи крадљивац лопти.

Највише блокада по мечу ударају Бендер, Папајанис и Х. Ернангомес (1,2), Џеди Осман губи 1,8 лопти по мечу, док најбољи +/- (учинак тима када је на терену) има такође Хуан Ернангомес +11,6.

Извор: Б92