latinica  ћирилица
08/09/2017 |  19:52 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Прекробројна ОШ"Бранко Радичевић" у Бањалуци тражи рјешење проблема (ВИДЕО)

Највећа школа и највећи проблем! Тако би се могла објаснити ситуација у бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић". Према процјенама, 500 ученика тренутно је вишка, а како нико није могао родитељима рећи НЕ, настава се сада одвија у три смјене. Родитељима је то неприхватљиво, школа беспомоћна, а рјешење нико нема.
Школа - Старчевица - Фото: РТРС
Школа - СтарчевицаФото: РТРС


13 и 30 је. Звоно се огласило, настава за првачиће завршена. Деда Младен чека унука на улазу школе. И тако, каже, сваки дан. Ускладити обавезе и школске смјене готово је немогуће, а одговор зашто је допуштено да школа има толико ученика вишка, нема ни он.

"Проблем је дјеци, проблем је родитељима, онима који одвозе, који довозе. Проблем је на крају и овој школи и учитељима и настави. Треба овдје одржавати наставу и одржати квалитет", рекао је Младен Жутић.

Квалитет ипак опстаје – поручује директорка школе. 1750 ђака, 67 одјељења, а само 26 учионица – несразмјерност ових бројки довела је до тога да се настава одвија у три смјене, па ће ђаци појединих нижих разреда током зиме у школу и долазити и одлазити по мраку. На проблем, каже директорка, не могу утицати јер сви ученици изван њиховог уписног подручја имају дозволу Министарства.

"Сва та дјеца имају сагласност Министартсва просвјете коју су родитељи донијели на увид када су уписивали ученике у нашу школу", каже Дарија Мићић, директорка Основне школе "Бранко Радичевић"у Бањалуци.

И тако се број ученика сваке године повећавао, а Министарство просвјете истовремено је одобравало све захтјеве родитеља. Другачије, кажу, нису ни могли урадити – јер би иначе родитељи имали основа за тужбу. Рјешење за проблем, којем ће се родитељи сигурно успротивити, Дане Малешевић ипак има.

"Комплетна одјељења из школе "Бранко Радичевић" да се премјесте у школу у Врбањи или у школу "Доситеј Обрадовић". И са њима да иду и учитељи или наставници", рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Питање је, међутим, да ли ће овакво рјешење прихватити родитељи. Надлежнима су већ упутили и отворена писма. 

"Наш приједлог ће бити прерасподјела уписних подручја, прије свега на овој локацији јер је та школа са највећим проблемима. Да ли ће то бити оптимално примијенити од наредног полугодишта, о томе ћемо морати разговарати са свим учесницима у наставном процесу", каже градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић.

 Родитељи покрећу и петицију за доградњу постојеће школе, која је по регулационом плану осмишљена са још десет учионица. Међутим, ни евентуална градња тих десет учионица неће трајно ријешити проблем наставили се са досадашњом праксом.Надлежни су на потезу, али је упитно колико је било какво рјешење добро док траје школска година.