latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:31 | Аутор: РТРС

Одгођено рочиште за генерала Новака Ђукића

Виши суд у Београду одгодио је данас рочиште на којем је требало да буде разматран захтјев за признавање пресуде генералу Новаку Ђукићу којом је у БиХ осуђен на 20 година затвора, зато што се налази на болничком лијечењу, потврдила је Срни портпарол Вишег суда Бојана Станковић.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

"Окривљени се налази на лечењу на ВМА. Бранилац је доставио суду медицинску документацију, тако да је сједница вијећа одгођена, а накнадно ће бити саопштено када ће бити сљедећа сједница", рекла је Станковићева.

Адвокат генерала Ђукића Милорад Константиновић рекао је Срни да ће медицинска документација, која је данас приложена суду, бити прослијеђена вјештацима да дају допунски налаз о генераловој способности да присуствује суђењу.

"Судија је наложила Војномедицинској академији да оног тренутка када генерал Ђукић буде изашао са лијечења обавијести суд како би било заказано следеће суђење", рекао је Константиновић.

Он је истакао да је данас поново предложио да се од Сарајева затражи документација која није стигла, тако да кад генерал Ђукић буде спреман за суђење, одбрана може да ради на основу релевантних доказа и да суд одлучи да ли је то суђење било правично или није.

Константиновић је навео да Сарајево упорно не доставља низ тражених докумената, почев од оних из истражног поступка до документације са главног претреса, као и оне која је извођења пред Апелационим вијећем у Сарајеву.

"Они су достављали у почетку 10 одсто, врло селективно, водећи рачуна да не доставе управо оно што је битно за одлучивање да ли је суђење било правично или није. Највећи пропусти су прављени у истрази приликом вјештачења", рекао је Константиновић.

Генерал Ђукић осуђен је у БиХ на двадесетогодишњу казну затвора због наводног ратног злочина на Тузланској капији.

Суд БиХ осудио је генерала Новака Ђукић да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, 25. маја 1995. године наредио гранатирање Тузле, те да је због тога на Тузланској капији убијена 71 особа.

Он је пуштен из затвора у фебруару 2014. године, након што је Уставни суд БиХ, због погрешне примјене закона, укинуо пресуду којом је био осуђен на 25 година затвора.

Суд БиХ је у јуну 2014. године смањио казну генералу Ђукићу на 20 година, а његов бранилац је неколико дана касније обавијестио Суд БиХ да је осуђени на лијечењу у Србији.

У октобру 2014. године за њим је расписана потјерница јер се није одазвао позиву за извршење казне, након чега је од Србије затражено преузимање.

Извор: СРНА