latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:16 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Опозиција упутила интерпелацију НСРС (ВИДЕО)

Посланици опозиције у Народној скупштини упутили су Влади Српске интерпелацију о разматрању политике управљања јавним предузећима. Сматрају да циљеви, зацртани у експозеу премијерке Жељке Цвијановић нису испуњени.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Тврде, да су четири јавна предузећа, по свим стандардима, зрела за стечај. Опозиција треба да се подсјети како су та предузећа функционисала док су они били на власти, одговарају из Владе.

Робне резерве су већ у стечају, а још три предузећа би требало да доживе исту судбину, тврде посланици опозиције у Народној скупштини Републике Српске. Жељезнице, Поште и Олимпијски центар "Јахорина", гледајући обавезе и губитке су у дубиози. Желе да о овоме расправља Парламент Српске, па су Влади упутили интерпелацију.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић сматра да Влада не показује добру вољу да се на институциноналан начин прекине са, како каже, лошом политиком управљања јавних предузећа. Каже да се у јавним предузећима не исплаћују плате и доприноси.

Народни посланик Mарко Видаковић (СНСД) каже да је ријеч о политиканству опозиције и скретању пажње са штетних одлука које се доносе на бх. нивоу власти у којем учествују те странке.

Према ријечима Драгана Чавића (НДП), Олимпијски центар "Јахорина" је  периоду од 2013. до 2016. године забиљежио је минус већи од 17 милиона КМ. Он наводи да су краткорочне обавезе веће четири пута од прихода.

Министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић каже да су извори опозиције за овакве тврдње из "сједаљки" и да су бомбастични, те да их не намјерава коментарисати.

Опозиција наводи и да ЈП Шуме Републике Српске има 2,5 хиљаде радника вишка.

Директор Шума Српске Ристо Марић каже да треба погледати период када су те странке биле на власти.

Опозиционе партије у јулу и августу предале су двије интерпелације о економској политици и стању у здравственом и пензионом систему, а рок да се Влада изјасни је 60 дана.