latinica  ћирилица
08/09/2017 |  14:40 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

"Усвојити Закон о Правобранилаштву ради усаглашавања са Законом о локалној самоуправи"

Помоћник министра правде Републике Српске Јелена Вукадиновић рекла је данас да је нови закон о Правобранилаштву Српске потребно усвојити ради усаглашавања садашњег законског акта са Законом о локалној самоуправи Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вукадиновићева је прецизирала да је Нацртом закона о Правобранилаштву Републике Српске дата могућност да градови који у свом саставу немају општине могу непосредно или самостално заступати своја права и интересе пред судом и другим надлежним органима у имовинско-правним споровима.

- О овоме ће одлуку доносити градоначелник за сваки конкретан предмет - рекла је Вукадиновићева новинарима у Бањалуци након јавне расправе о наведеном нацрту.

Она је додала да су Нацртом закона о Правобранилаштву Републике Српске у суштини остала иста права и обавезе правобраниоца у смислу његове одговорности за заступање имовинских права и интереса.

Вукадиновићева је рекла да би требало да сви заинтересовани, нарочито стручна јавност, коментарима и критикама помогну ресорном министарству да побољша текст нацрта закона, како би добили најбоља рјешења.

Она је истакла да је ово значајан закон, којим се регулише организација, надлежност, рад и послови Правобранилаштва Републике Српске као органа који заступа имовинска права и интересе Српске, јединица локалне самоуправе и осталих субјеката.

Народна скупштина Републике Српске је на 20. редовној сједници одржаној у јулу утврдила Нацрт закона о Правобранилаштву Републике Српске и упутила га у јавну расправу.

Извор: СРНА