latinica  ћирилица
08/09/2017 |  11:43 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Градишка: Предавање о значају српског језика и ћирилице (ВИДЕО)

Предавањем "Значај српског језика и ћириличног писма" у Градишци је почела привредно-културна манифестација "Градишка јесен", која је организована поводом Мале Госпојине, крсне славе општине. Српски лингвиста Милош Ковачевић одржао је предавање, истакавши да су језик и писмо идентитет сваког народа, те да је свака опасност по српски језик и писмо опасност и за српски народ.
Градишка - предавање - Фото: РТРС
Градишка - предавањеФото: РТРС

Туђи језик и писмо морају се поштовати, а своје треба његовати и чувати. Свака просторија у којој бораве ученици и њихови учитељи чувар је српског језика и ћирилице, истакли су посјетиоци предавања.

- Свака школа треба да буде чувар традиције. Ако не знамо ко смо, какав је наш језик и које је наше писмо, онда не знамо ништа из наше историје и прошлости, а не можемо ни да градимо садашњост, ни да идемо у будућност - каже Весна Крунић, директор Гимназије у Градишци.

О српском језику и ћирилици не треба да брину само стручњаци, већ и народ, поручено је са предавања.

- Ми радимо на одређеним законским рјешењима, мада ниједан закон не може да сачува писмо и језик као што то може сам народ - каже министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Декларације о очувању српског народа, чије су усвајање иницирали предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, првенствено наводи потребу очувања српског језика и ћирилице.

Ковачевић каже да, уколико српски језик и ћирилица не опстану, Срби неће опстати ни у матичној држави, а камоли у погрничним.

Предавању "Значај српског језика и ћириличног писма" присуствовали су и свештеници Српске православне цркве, представници локалне управе, директори основних и средњих школа, ученици и грађани.