latinica  ћирилица
08/09/2017 |  10:11 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

ММФ против Закона о парламентарном надзору; ЦБ БиХ- Парламент већ врши надзор

У Централној банци БиХ рекли су, поводом противљења ММФ-а закону о парламентарном надзору, да ће банка наставити да ради у складу са Законом о Централној банци БиХ који јој гарантује независност, али да Парламентарна скупштина БиХ већ врши одређену врсту надзора над њеним финансијским пословањем.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Законом о Централној банци БиХ /члан три/ утврђена је независност ове банке, истичу у овој финансијској институцији поводом упозорења шефа Мисије ММФ-а за БиХ Надима Илахија да је Приједлогом закона о парламентарном надзору, који је тренутно у процедури, "нарушена независност Централне банке БиХ".

Из Централне банке БиХ указују на чињеницу да Парламентарна скупштина БиХ већ врши одређену врсту ефективног надзора над њеним финансијским пословањем, и то путем извјештаја који се подносе на основу члана 64 Закона о Централној банци БиХ.

Они подсјећају, будући да је БиХ на путу ка ЕУ, да члан 130 Уговора о функционисању ЕУ поставља још строже критеријуме у погледу независности Централне банке.

Илахи у писму предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и осталим носиоцима извршне власти у БиХ наводи да је аутономија банке угрожена Приједлогом закона о парламентарном надзору у којем пише да се парламентарцима дају овлаштења да разматрају извјештаје интерне ревизије, проводе саслушања, па чак и да, по потреби, посјећују Централну банку.

"Разматрање извјештаја интерне ревизије Централне банке доводи до ризика да ће високо осјетљиви налази интерне ревизије бити достављени великој групи политичара изван Централне банке. Комуникација са институцијама у контексту `парламентарног надзора над јавним тијелима` може их присилити да разговарају о високо осјетљивим информацијама са политичарима, што није пожељно", каже се у том писму.

У ММФ-у страхују да, предложеним законом, аутономија гувернера Централне банке није адекватно заштићена јер се, како пишу, уводи поступак разрјешења, без судске заштите.

ММФ је писмо са упозорењем послао и на адресу министра финансија и трезора Вјекослава Беванде, али и предсједника Владе Федерације БиХ, а једна копија стигла је и у Владу Републике Српске.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да не треба више дозволити рад на изради Приједлога закона о парламентарном надзору који је припремила Привремена заједничка комисија оба дома парламентарне скупштине јер не постоји могућност да овај закон буде поправљен амандманима.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је јуче да је на неколико адреса стигло писмо ММФ-а у којем се ова међународна финансијска организација снажно противи рјешењима везаним за Централну банку БиХ.

- Прослиједио сам то писмо министрима Семихи Боровац и Јосипу Грубеши који раде у радној групи за израду овог закона и замолио их да упозоре остале чланове групе о томе. Закон никада није био у процедури у Савјету министара, нити је он о њему расправљао и био предлагач - истакао је Звиздић.

Извор: СРНА