latinica  ћирилица
07/09/2017 |  22:31 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Американци поричу евакуацију команданата ИД из Сирије

Коалиција коју предводе САД у борби против Исламске државе негирала је да је више од 20 теренских команданата евакуисано америчким хеликоптерима са истока на сјевер Сирије.
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News) -
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News)

Коалиционе снаге предвођене САД-ом воде операцију против ИД у Сирији и Ираку од 2014. године. Она у Сирији изводи акције без дозволе власти земље.

- Ови извјештаји су лажни - рекао је портпарол коалиције за Спутњик.

Међутим, раније је војно-дипломатски извор саопштио Спутњику да су ваздухопловне снаге САД у августу из Дејр ел Зора на сјевер Сирије евакуисале више од 20 теренских команданата и бораца њима блиске терористичке ИД.

Према његовим ријечима, 28. августа су из подручја Албу-Лејла, југоисточно од Дејр ел Зора, амерички хеликоптери извезли двадесетак теренских команданата са члановима њихових породица и њима блиских припадника ИД на сјевер Сирије. Притом, ова августовска евакуација није била прва.

Члан Савјета Федерације Русије Алексеј Пушков коментарисао је изјаву штаба коалиције да нису извлачили лидере терориста из Дејр ел Зора.

"САД негирају евакуацију лидера ИД-а хеликоптерима? А како им је допремано америчко оружје?", написао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Он је додао да је 80 одсто Сиријаца увјерено да су управо САД одговорне за стварање Исламске државе.

Извор: Спутњик