latinica  ћирилица
07/09/2017 |  20:44 | Аутор: РТРС

Пуповац: Премјештање плоче из Јасеновца није прихватљиво рјешење

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је данас да за њега и ту странку није прихватљиво рјешење премјештање ХОС-ове плоча с усташким поздравом "За дом спремни!" из Јасеновца у Новску.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

 
"Добро је да плоча више није у Јасеновцу, али није добро што је на мјесту на којем је постављена и није добро што је омогућена даља легализација постављања такве плоче. То су двије ствари које мене и моју странку чине незадовољнима", изјавио је Пуповац новинарима.

Он је поручио да је плоча постављена на локалитет Трокут, двадесетак метара од мјеста гдје је била спомен-костурница припадника партизанских јединица које су ослобађале Јасеновац и Новску, а која је минирана у јесен 1992. и у којој су били посмртни остаци око 650 особа.

"О страдањима у овом рату нећу говорити, али ћу рећи да је с тог подручја, из котара Новска Јасеновац у логору, према попису који је до сада комплетиран, скончало више од 3.000 људи - Срба, Рома, Хрвата, Јевреја и о тој се ствари мора водити рачуна", рекао је Пуповац.

Он је навео да ће СДСС сасвим сигурно расправљати о околностима, начину на који је уклоњена плоча у Јасеновцу и о конференцији за новинаре на којој се јавно слави "За дом спремни", преносе хрватски медији.

"Ми томе дајемо ранг првог приоритета и сигурно нећете дуго чекати на нашу сљедећу објаву", рекао је предсједник СДСС-а.

Из Јасеновца је данас у Новску премјештена плоча са усташким поздравом "За дом спремни!", након вишемјесечног притиска српских и јеврејских удружења, те дијела медија у Хрватској и ЕУ.

Удружење ХОС саопштило је да је Хрватска легализовала поздрав "За дом спремни!" јер је као контрамјеру за уклањање плоче из Јасеновца, добило рјешење о регистрацији од Министарства управе, чиме је поново потврђен грб у коме се помиње тај поздрав.

Извор: Срна