latinica  ћирилица
07/09/2017 |  19:02 ⇒ 08/09/2017 | 07:44 | Аутор: РТРС

Плоча у Јасеновцу скинута, усташки поздрав легализован! (ВИДЕО)

Спорна плоча са натписом "За дом спремни" уклоњена је из Јасеновца, али је након само неколико сати постављена на спомен - обиљежје у Новској.
Скидање плоче у Јасеновцу - Фото: РТРС
Скидање плоче у ЈасеновцуФото: РТРС

Док припадници ХОС-а славе због оваквог рјешења, Влада Хрватске без јединственог става – треба ли забранити усташки поздрав "За дом спремни".

- Фашисти нисмо, али "За дом спремни" остаје док смо живи - тако су припадници Удружења ХОС започели своје обраћање медијима након што је плоча у Јасеновцу ненајављено скинута.

Догодило се то јер је хрватско Министарство управе дало сагласност да усташки поздрав остане на грбу овог удружења.

- Нема теоретске шансе да би плоча у Јасеновцу била скинута да нисмо добили "За дом спремни" рјешење што су хтјели укинути, каже Ива Фришчић из Удружења ХОС.

- У ХОС-у, ХОС је презиме, а "За дом спремни" име, наводи Марко Скејо, такође члан Удружења ХОС.

-Измјештање плоче за предсједника Српског народног вијећа, Милорада Пуповца, потпуно је неприхватљиво. Овакви потези, сматра Пуповац, само су наставак легализовања усташког поздрава:"Добро је да плоча више није у Јасеновцу, али није добро што је на мјесту на којем је постављена и није добро што је омогућена даљна легализација постављања такве плоче."

- У оваквој одлуци, министар управе Хрватске не види ништа спорно. Поздрав "За дом спремни" каже није прихватљив у друштву, али на грбу ове организације очито јесте. Цијела прича, поручује, требало би да буде затворена новим законом, којим би грб био ревидиран. На питање да ли ће ХОС-овци бити кажњени јер су своје обраћање почели усташким поздравом, Ловро Кушчевић избјегава дати одговор.

- Наравно да овакви поздрави нису прихватљиви у хрватском друштву, а хоће ли бити санкционирани, о томе одлучују други прописи и друге институције, неодређен је Кушчевић.

Иако у истој Влади раде, мишљење не дијеле његове колеге. Потпредсједник Владе, ХНС-ов, Предраг Штромар, остао је изненађен новинарским питањем у којем је сазнао да је дан раније друго министарство рекло да усташки поздрав на грбу ХОС-а може остати.

- Ми не желимо поздрав "За дом спремни" у јавности у Републици Хрватској. Сигурно га не желимо и нећемо подржати када дође вријеме да тај поздрав остане, категоричан је потпредсједник Владе Хрватске, Предраг Штромар.

- Ријеч је о пуком техничком усклађивању статута удруга с новим законом. Ту нема никаквог тријумфализма који се могао назријети у изјавама неких припадника ХОС-а, истиче Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске.

И док ХОС-овци своја обраћања почињу с поздравом "За дом спремни" хрватска полиција саопштава да их пријавити не може, јер на догађају није ни била.