latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:56 | Аутор: РТРС

Кремљ: Рано је за рокове потписивања споразума са Јапаном

Кремљ сматра да је још рано говорити о могућим роковима за потписивање мировног споразума са Јапаном, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков - Фото: Beta/AP
Дмитриј ПесковФото: Beta/AP


Он је рекао да је потписивање споразума између Русије и Јапана веома комплексан процес и да се ту не може поставити временски рок.

"Русија и Јапан су на добром путу да ојачају међусобно повјерење и сарадњу, што само може да допринесе доброј атмосфери у тражењу рјешења за потписивање мировног споразума", рекао је Песков.

Јапански премијер Шинзо Абе раније је данас истакао да је одлучан у томе да са руским предсједнико Владимиром Путином потпише мировни споразум.

Абе је нагласио да је Путин је током посјете Јапану истакао да је за јапанско-руске односе најважније да се потпише мировни споразум, преноси ТАСС.

"Овај пут смо одлучни да потпишемо мировни споразум", рекао је јапански министар.

Након завршетка Другог свјетског рата, Русији су припојена Курилска острва, а Јапан је тврдио да полаже право на Итуруп, Кунашир, Шикотан и још неколико мањих острва.

Тадашњи Савез Совјетских Социјалистичких Република /СССР/ и Јапан су 1956. године потписали заједничку декларацију о прекиду ватре, али мировни споразум никада није потписан.

Извор: Срна