latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:35 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Американци изводе лидере ИД из Дејр ел Зора

Ваздухопловне снаге САД су у августу из Дејр ел Зора на сјевер Сирије евакуисале више од 20 теренских команданата и бораца њима блиских терористичких група Исалмске државе, рекао је војнодипломатски извор за Спутњик.
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews) -
ИД (ФотоFlickr/ quapan/sputniknews)

- Посљедњих недјеља августа након успјешних акција сиријских владиних снага у источном дијелу Сирије један број теренских команданата под контролом америчких обавјештајних служби евакуисан је из области Дејр ел Зора у безбједне области да би се њихово искуство даље користило у другим областима. Конкретно, 26. августа из области у близини насеља Трејф, сјеверозападно од Дејр ел Зор, хеликоптер америчког ваздухопловства током ноћи је извукао два команданта ИД са члановима њихових породица - рекао је саговорник за Спутњик.

Према његовим ријечима, 28. августа су из подручја Албу-Лејла југоисточно од Дејр ел Зора, амерички хеликоптери извезли су двадесетак теренских команданата и њима блиских припадника ИД на сјевер Сирије.

- Треба напоменути да терористи, који су остали без команданата захваљујући Американцима, у већини случајева прекидају организоване акције и напуштају своје положаје, придружујући се другим јединицама или се спасавајући појединачним бјекством. Све ово, на крају крајева, додатно доприноси успјеху офанзивне операције сиријских владиних трупа на истоку Сирије - истакао је извор.

Извор: Спутњик