latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:34 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Све гласнија упозорења из Европе о повећавању бројa исламских радикала у БиХ (ВИДЕО)

Иако обавјештајне службе у БиХ и даље игноришу опасност од исламског екстремизма, све су гласнија упозорења из Европе о повећавању бројa исламских радикала у БиХ.
Глобус о радикализму - Фото: РТРС
Глобус о радикализмуФото: РТРС

Према писању загребачког Глобуса, хрватске обавјештајне службе процјењују да их је у БиХ од 5.000 до 10.000.

На реаговање из Сарајева није требало дуго чекати.

Бакир Изетбеговић то је назвао исламофобичним нападима, тврдећи да се проблем радикализације рапидно смањује.

У томе га је подржао и министар безбједности, Драган Мектић.

Још се није слегла прашина коју је подигао прошлонедјељни интервју у Глобусу бившег шефа обавјештајних служби Хрватске Мирослава Туђмана, у којем он тврди да су претеча данашњег тероризма у Европи били догађаји у Босни и Херцеговини током протеклог рата, а нова је већ подигнута текстом у посљедњем броју загребачког недјељника, у којем се упозорава на раст броја исламских екстремиста у БиХ.

Према писању Глобуса, између 5.000 и 10.000 екстремиста под будном је присмотром хрватских обавјештајних служби, а многи хрватски политичари су и у контакту са својим колегама у свијету, упозоравајући их на проблем исламистичког екстремизма.

Изетбеговић је ове наводе поново оцијенио исламофобним и штетним по односе двију земаља.

- Они очигледно имају јасне политичке циљеве, а то је да се у процесу измјене Изборног закона издејствују рјешења која БиХ воде у даље етничке подјеле, као и то да се ревитализира удружени злочиначки подухват на БиХ у којем је Хрватска има значајну улогу, ријечи су бошњачког члана Предсједништва БиХ, Бакира Изетбеговића.

Није Изетбеговић усамљен у тврдњама да исламски екстремизам у БиХ не представља потенцијалну опасност.

Са њим је сагласан и министар безбједности БиХ, Драган Мектић, који чак иде и корак даље и тврди да би одређене параобавјештајне структуре могле исценирати терористичке нападе како би оправдале тврдње да је Босна и Херцеговина радикализована земља:"Према информацијама с којима ја располажем, одређени политичари на власти имају везе са тим параобавјештајним структурама. Те структуре су повезане и с оним људима који мене желе да дискредитују на разне начине. Ја сам њихова мета већ одавно. Њима не одговара оно што ја причам о радикализму, екстремизму, тероризму".

За разлику од бошњачког члана Предсједништва и министра безбједности, бројни европски политичари, попут аустријског министра спољних послова Себастијана Курца или чешког предсједника Милоша Земана, упозоравали су претходних дана на све већу радикализацију исламиста у БиХ.

Сличне податке има и експерт за безбједност, Џевад Галијашевић, који тврди да су подаци хрватских обавјештајних служби о броју исламиста вјеродостојни: "Међутим, њима подршку даје пуно већи број људи, то је најмање преко 5%. Све процјене говоре да је 5,4% укупног муслиманског становништва подршка овим процесима, овим људима и овој активности. Говоримо о преко 100.000 људи."

Због тога је несхватљиво негирање овог проблема од стране безбједносних служби са бх. нивоа, каже Галијешавић, али закључује да је притисак западних земаља због овог проблема све већи и да досадашња политика бошњачких лидера има све мању подршку.