latinica  ћирилица
07/09/2017 |  17:08 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Ураган"Ирма" однио најмање 11 живота (ВИДЕО)

Најмање 11 особа је погинуло у олуји "Ирма", која је погодила неколико острва на Карибима, саопштено је из америчког Националног центра за урагане.
Острво Барбуда уништио ураган "Ирма" - Фото: Screenshot
Острво Барбуда уништио ураган "Ирма"Фото: Screenshot

Најмање једанаест људи, међу којима и једно двогодишње дете, изгубило је живот у налету урагана Ирма који је оставио пустош широм Кариба. Олуја је погодила неколико малих острва на сјеверу Кариба, укључујући Барбуду, Сент Мартин и Дјевичанска острва.

Са вјетровима брзине 295 километара на час, која траје већ 33 сата, Ирма је олуја са најдужим трајањем и највећим интензитетом икада измјереним, саопштила је данас француска метеоролошка служба.

Снимци из ваздуха најбоље показују колико је Ирма била разорна. Практично ни од једног објекта на земљи није остало више од темеља.

Власти у Доминиканској Републици наредиле су евакуацију становништва, након што су из НХЦ саопштили да се олуја помјера сјеверозападно од обале ове државе.

Ураган би у понедјељак могао да погодити америчке савезне државе Џорџију и Јужну Каролину, због чега су гувернери  издали упозорења за подручја на обали.

Евакуације на Флориди су почеле, а грађанима се савјетује да са собом понесу три галона воде по особи, што је довољно за три дана, готовину јер банке и банкомати вјероватно неће имати струју, документа, лијекове, храну, ћебад...

- Такав интензитет, тако дуг временски период, још никада није виђен у сателитској ери, која је почела седамдесетих година прошог вијека - рекао је Етијен Капикијан из Метео Франса.

Власти Флориде донијеле су одлуку о гашењу двије нуклеарне електране уколико Ирма остане на путу према подручју на којем се те електране налазе.

Извор: Агенције