latinica  ћирилица
07/09/2017 |  16:42 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Уџбеници вјеронауке за дјецу из Великог Радића (ВИДЕО)

Уџбенике вјеронауке, школски прилог и слаткише, добили су сви православни ученици од првог до петог разреда подручне школе у селу Велики Радић у Босанској Крупи.
Уџбеници вјеронауке за дјецу из Великог Радића - Фото: РТРС
Уџбеници вјеронауке за дјецу из Великог РадићаФото: РТРС

Осим њих, поклоне су добили и основци из централне школе у овој федералној општини, за које је настава из вјеронауке организована у подручној школи.

Ова акција реализована је сарадњом институција из Републике Српске, Министарства просвјете и културе те Министарства саобраћаја и веза.

Представници ресорних министарстава, данас у селу Радић, са поклонима у руци. Међу њима и уџбеници из вјеронауке.

- То је добро што имамо у школама, научимо све о својој вјери, каже Стефан Бероња, село Мали Радић код Босанске Крупе.

Марко Ћулибрк, ученик 5. разреда, каже да је данас добио свеске и много слаткиша и вјеронауку за пети разред.

Вјеронаука је од великог значаја за српске основце у Босанској Крупи.

- Јако је значајно да наша дјеца образују свој идентитет и припадност српском праволсавном етносу, каже протојереј ставрофор Карађорђе Дерајић,  учитељ вјеронауке и парох крупски.

- Овдје је од првог дана заступљена национална група предмета, дјеца слободно изучавају свој српски језик, такође имају вјеронауку, редовну наставу од првог разреда до деветог, истиче директор Прве основне школеу Босанској Крупи, Амир Велић.

Циљ ове акције је скретање пажње на повратничко становништво овога краја, којима је кажу из ресорног министарства, потребна помоћ.

- Обично повратничке породице су се вратиле у руралне крајеве, тамо гдје је брдско планинаско подручје, гдје живе од земљорадње и стоке и то није баш мјесто гдје могу много да обезбиједе за своју дјецу, каже Драгана Беслаћ, савјетник министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Огњен Вучен,  шеф кабинета министра просвјете и културе Републике Српске, наводи да већ другу годину заредом поклањају уџбенике како би показали да нису заборавили на ову дјецу.

У мјесту Велики Радић, разредну наставу похађа 27-оро дјеце, док 19 ученика похађа наставу у централној школи у Босанској Крупи. Укупно 46-оро православне дјеце.