latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:41 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Приједор: 37 кућа из Регионалног програма стамбеног збрињавања (ВИДЕО)

У Приједору су потписани уговори са 37 корисника којима ће у оквиру пројекта "БХ-2" Регионалног програма стамбеног збрињавања бити изграђене куће, срушене током претходног рата.
Приједор - станови - изградња - Фото: РТРС
Приједор - станови - изградњаФото: РТРС

У Приједору би требало да буде изграђено 155 стамбених објеката за припаднике сва три народа, вриједности 6.6 милиона марака, поручено је након састанка у градској управи.

Сви станови су типа социјалног становања, чији ће власник бити град Приједор.

У насељу Пећани у току је изградња зграда са 50 станова намијењених за збрињавање расељених лица.

37 бошњачких и хрватских породица из Приједора и околине, чије куће су девастиране у преходном рату, добиће кров над главом. Кажу, њиховим мукама дошао је крај.

- Пуно ми ово значи, кад сам добила рјешење плакала сам читав дан и ноћ, прича Васвија Хоџић из Приједора.

- Имаћу свој мир овдје и не морам ходати по туђини, каже Мара Бришевац из Калајева.

Вриједност пројекта је милион и 25 хиљада марака, а корисницима ће стамбене јединице бити испоручене по систему "кључ у руке", одмах усељиве и са завршеним фасадним радовима.

-  Данас ипак имамо задовољство да ће ових 37 кућа бити готово за једно 120 дана, толико ће бити рок ризведбе, а вјерујем да ће врло брзо почети и нове 24, истакао је Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

У насељу Пећани у току је изградња зграда са 50 станова намјиењених за збрињавање најугроженијих категорија избјеглица и расељених лица, вриједности око два милиона марака.

Чордаш је додао да је рок до краја ове године.

- Ово је такозвани пројекат непрофитно социјално становање, као што је министар рекао објекти се финансирају донаторским средствима, а ту је систем комуникације са станарима, они плаћају отприлике 1 марку за један квадратни метар, појаснио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

У приједорском насељу Рашковац, за ове категорије становништва, градиће се још двије зграде са 32 и 20 станова.