latinica  ћирилица
07/09/2017 |  15:05 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Радојичић: Стратегија за развој града важан десетогодишњи документ (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је важна израда Стратегије развоја града за период 2018-2027. година јер је то десетогодишњи документ који треба да узме у обзир нове правце развоја Бањалуке, будући да је постојећа стратегија превазиђена.
Игор Радојичић - Фото: Facebook
Игор РадојичићФото: Facebook

- У односу на постојећу стратегију, која је још на снази, промијенила су се времена и приоритети, те постоји потреба трасирања нових праваца за идућих 10 година. Радићемо је са много стручних људи и заједно са УНДП-ом, који је добар партнер и са нама већ ради низ пројеката - рекао је Радојичић новинарима током паузе у Скупштини града Бањалука чији одборници данас разматрају Одлуку о изради Стратегије развоја града Бањалука од 2018. до 2027. године.

Одборници су расправљали и о одлукама о додјели градских пословних простора, а Радојичић је истакао да има и нових корисника, као што је Удружење грађана "Јадовно", које би требало да добије пословни простор, који ће бити и изложбени, да би служио за подсјећање о страдању српског народа у Другом свјетском рату.

- Бањалука тако треба да добије још један простор за историјско памћење и подсјећање, не само грађана Бањалуке, већ и њених гостију, те овом удружењу можемо захвалити што ће омогућити Бањалуци да има овакву сталну поставку - рекао је Радојичић.

Он је навео да је као подстицај запошљавању у оптицају приједлог одлуке о додјели у закуп за три нова пословна простора, који ће бити додијељени Фондацији Иновациони центар Бањалука, са искључивом намјеном оснивања и подршке "старт ап" заједницама.

- То је, прије свега, намијењено младима, којима ће бити омогућено да у три пословна простора започну бизнис, нађу мјесто на тржишту, да би могли ићи даље. То су, прије свега, модерне технологије, те послови који су добро плаћени и омогућавају људима да остану овдје - рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да би Скупштина града данас требало да донесе и Одлуку о расписивању конкурса за избор директора Центра за социјални рад у Бањалуци, те истакао да му је примарна жеља да на то мјесто дође неко ко ће квалитетно радити свој посао и ову установу "скинути са страница новина у негативном смислу".

- Не постоји уцртан кандидат на ову позицију. У овом моменту нису завршени никакви међустраначки договори, те апелујем на то да добијемо квалитетног човјека на ово мјесто, што ће бити мој позив и другим политичким партијама - рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић оцијенио је као добру Стратегију развоја Бањалуке за период од 2018. до 2017. године, напоменувши да је потребно реално прецизирати приоритете и ставити под реалне финансијске оквире.

- Потребно је водити се нашом финансијском и економско-социјалном ситуацијом и плановим и пројектима који су у току, уврстити и ове интегралне стратегије, као што је за развој туризма, малих и средњих предузећа, али и размишљати о новим - рекао је Талић.

Одборник ДНС-а у Скупштини Бањалуке Боран Босанчић рекао је да је добро да се приступи изради нове стратегије за развој Бањалуке, да би све што је зацртала градска администрација био оквир који би могао касније бити реализован оперативним плановима.

Говорећи о избору директора Центра за социјални рад, Босанчић је навео да је рано говорити о конкретним именима, те додао да ће до краја септембра бити одржан састанак коалиционих партнера на којем ће се видјети са којим политичким капацитетом клубови одборника улазе у преговоре.

- Онда ћемо знати више о томе које позиције и начелничка мјеста задржавају који клубови одборника. Чињеница је да ДНС сада има једног одборника и уколико би остао са тим капацитетом сигурно не би задржао све позиције које има - рекао је Босанчић.

Извор: СРНА