latinica  ћирилица
07/09/2017 |  14:39 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Иницијатива за формирање посланичке групе пријатељства Војводине и Српске

Посланичка група Српске напредне странке у Скупштини АП Војводине поднијела је данас иницијативу за формирање групе пријатељства коју би чинили посланици војвођанског парламента и Народне скупштине Републике Српске, а бавила би се идентитетским питањима.
Посланичка група СНС у Скупштини АП Војводине - Фото: СРНА
Посланичка група СНС у Скупштини АП ВојводинеФото: СРНА

Шеф Посланичке групе СНС-а у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов истакао је да ће реализацијом иницијативе у потпуности бити институционализована сарадња Републике Српске и АП Војводине, подсјећајући да већ постоји протокол о сарадњи Владе Српске и Покрајинске владе.

- Дошло је вријеме да морамо интензивно разговарати о идентитетским питањима, односно очувању српског језика, како у Републици Српској, тако и у Србији. Та група бавиће се и питањима развоја привреде, као и сталног заједничког наступа пред тијелима ЕУ и региона - навео је Јованов.

Он сматра да је природно да Република Српска буде први партнер АП Војводини.

- Нема ничег нормалнијег и природнијег од тога да Република Српска буде на првом мјесту када је ријеч о регионалној сарадњи. Част свим другим регијама са којим Војводина сарађује, али са Српском нас вежу дубоке и блиске рођачке, пријатељске и сваке друге везе - нагласио је Јованов.

Према његовим ријечима, постоји основана могућност да се и посланици других странака прикључе групи пријатељства.

- Предложили смо да сви посланици који желе могу да се прикључе посланичкој групи пријатељства Српске и Војводине. Одлука о томе је на скупштинском Одбору за међурегионалну сарадњу. Уколико тај приједлог буде прихваћен, а у то не сумњам, очекујем да се групи пријатељства прикључи и велики број посланика свих странака војвођанске Скупштине - рекао је Јованов.

Владе Републике Српске и АП Војводина требало би да крајем септембра потпишу протокол о сарадњи.

У документу су као области посебно значајне за сарадњу Српске и Војводине истакнути привреда и предузетништво, наука, култура и технолошки развој, као и заједничко дјеловање развојних агенција са циљем привлачења средстава из фондова ЕУ.

Извор: СРНА