latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:58 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Карић: Чаушевићу сам давао хиљаду марака мита по камиону

Сединет Карић, свједок Тужилаштва БиХ на данашњем суђењу бившем директору Управе за индиректно опорезивање Кемалу Чаушевићу изјавио је да је оптуженом давао по 1.000 конвертибилних марака по камиону који је у БиХ увозио текстилну робу.

Карић, који је раније био оптужен у предмету са Чаушевићем и који је осуђен на годину затвора због давања дара, испричао да је се више година бавио увозом робе из Мађарске и Турске, те да је његова фирма била посредник при увозу између продавца и купаца, односно да се роба увозила за друге који су је продавали.

Рекао је и да је са Анесом Садиковићем којем се суди у истом предмету, радио око 70 до 80 посто увоза тектила из Мађарске и да је папире и фактуре радила Хата Бешлагић.

Према његовим ријечима, други или трећи пут када је ишао у Бању Луку с њим је био и Садиковић који је од Чаушевића тражио да их заштити од других и да имају повластице. Карић је рекао да је Садиковић постигао исти договор с Чаушевићем.

Свједок се присјетио и како се у Кладњу сусрео са Ахметом Шерифовћем који је био шеф царине у Бијељини гдје је почео да ради увоз јер му је пијаца Аризона била ближе, а тај састанак је организирао Чаушевић који је и присуствовао. Након тога, постигнут је договор да се Шерифовићу исплаћује 500 марака по камиону, цариницима по 100 КМ  а хиљаду марака је исплаћивано Чаушевићу.

“Новац сам предавао сваких мјесец, мјесец и по, зависно од сезоне, када се накупи по 20-30 камиона. Новац се давао у УИО БиХ, у Чаушевићем стану код сарајевске Катедрале и у мотелу у Шехеру код Бања Луке гдје је оптужени спавао, ту највише, од 15.000 до 30.000 марака“, рекао је свједок.

Одбрана Чаушевића ттоком саслушаа тврдила је да је исказ свједока „производ силе и присиле, незаконит и лажан“.

Извор: Н1