latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:45 | Аутор: РТРС

Раст страних инвестиција у БиХ

БиХ у првом кварталу ове године биљежи раст страних инвестиција од 28,7 одсто у односу на исти период прошле године, саопштено је из Агенције за промоцију и унапређење страних инвестиција у БиХ.
Инвестиције - Фото: илустрација
ИнвестицијеФото: илустрација

Према прелиминарним подацима које је обрадила Централна банка БиХ, страни инвеститори су у прва три мјесеца ове године инвестирали у БиХ 210,8 милиона КМ.

У саопштењу се наводи да Фипа, како кажу, улаже огромне напоре на промоцији БиХ као привлачне инвестиционе дестинације и проналажењу нових потенцијалних инвеститора из иностранства, али јој је посао знатно отежан повременим политичким турбуленцијама, због којих се инвеститори плаше да улажу у БиХ.

Препрека су и велики новчани подстицаји које страним инвеститорима дају сусједне државе, од 3.000 до 7.000 евра по новоотвореном радном мјесту, за које БиХ нема издвојена средства, додаје се у саопштењу.

Пораст инвестиција, наводе из Фипе, додатно обавезује све надлежне органе у БиХ и ентитетима да се настави радити на побољшању услова за привређивање домаћих и страних инвеститора, на консолидовању политичких прилика у земљи, реформском путу ка ЕУ, али и координисаном наступу надлежних институција у привлачењу страних инвестиција, на челу са Фипом као координатором активности.

БиХ су потребне стране инвестиције због недостатка домаћих средстава за покретање значајнијег инвестиционог циклуса, ради запошљавања грађана, преношења нових технологија, знања, вјештина и остваривања значајнијег економског раста, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА