latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:48 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Мини детектор за тренутно откривање алергија

Јесте ли сигурни да у кексу нема кикирикија? За људе са тешком алергијом, одговор на таква питања може бити изузетно важан. Због тога научници са Медицинске школе Харвард развијају високо преносиви систем који може идентификовати алергене у храни.
Прототип  iEAT систем  (Фото:newatlas.com) -
Прототип iEAT систем (Фото:newatlas.com)

Систем је познат као интегрисано ексогено тестирање антигена - или iEAT - и наводно кошта око 40 USD за изградњу.

Састоји се од три главна дијела. Постоји ручни уређај који се користи за сакупљање алергена из хране, кључни електронски анализатор величине фоб који идентификује оне алергене и апликацију за паметне телефоне која бежично приказује очитавања из тог анализатора.

У свом тренутном облику,  iEAT је у могућности да детектује пет главних алергена хране пронађених у кикирикију, љешницима, пшеници, млијеку и јајима на нивоима "чак нижим од стандардног лабораторијског теста" за мање од 10 минута.

То би могло бити могуће поставити да би се открили готово сви алергени, у зависности од алергија појединачних корисника. Такође се може користити за откривање токсичних једињења, као што су пестициди.

Употребом конвенционалне технологије, откривање алергена обично захтијева велику лабораторијску опрему или траје дуго и не открива ниске концентрације.

 

Извор: American Chemical Society via EurekAlert