latinica  ћирилица
01/09/2017 |  15:19 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Подижу туристичке таксе - превише им гостију

Балеарска острва у Шпанији ће повећати туристичке таксе за посјетиоце тог медитеранског архипелага од 2018. године, и њихов износ ће у просјеку бити удвостручен на три евра по особи.
Балеарска острава у Шпанији - Фото: Screenshot
Балеарска острава у ШпанијиФото: Screenshot

Разлог је растуће незадовољство локалног становништва због ефеката масовног туризма, преноси агенција Ројтерс.

Повећање такси је једна од неколико нових мјера које су локалне власти предузеле да би се ухватиле у коштац са штетним ефектима масовног туризма, у вријеме када и други шпански региони испољавају зазирање према приливу посјетилаца.

Острва су једна од најпопуларнијих шпанских туристичких дестинација, а у јулу су била други најпосјећенији регион у Шпанији, иза Каталоније на сјевероистоку земље.

Балеари су у јулу угостили 2,4 милиона туриста из иностранства, према подацима Националног института за статистику, што је више него двоструко изнад уобичајеног броја становника острва ван сезоне љетњих годишњих одмора.

Локалне власти су у августу усвојиле нови закон за борбу против нелегалног издавања смјештаја туристима, а на мети су им онлајн сајтови за дијељење кућа, као што је Аирбнб, због притужби да је њихова популарност утицала на раст цијена станарина житељима острва.

Очекује се да ће од повећане туристичке таксе сваке године прикупити до 120 милиона евра прихода, а средства ће бити усмјерена у заштиту животне средине и рјешавање негативних посљедица прилива посјетилаца, саопштила је локална влада.

Туристичке таксе ће се кретати у распону од једног евра дневно по особи за госте који кампују или бораве у хостелима, до четири евра за оне смјештене у луксузним хотелима и апартманима.

Таксе ће се примјењивати према свима који ће ноћити на острвима - чак и према посјетиоцима из других дијелова Шпаније, као и према онима који су на крстарећим турама.

Извор: Б92