latinica  ћирилица
28/08/2017 |  11:45 | Аутор: РТРС

Холангиоцити учествују у регенерацији јетре

Истраживачи из Шкотске, САД и Русије открили су да ћелије интрахепатичних жучних канала /холангиоцити/ учествују у регенерацији јетре, саопштено је из Сколковског института за науку и технологију /Сколтек/.
Јетра - Фото: илустрација
ЈетраФото: илустрација

У руском научном часопису "Природа" наводи се да би подаци из нове научне студије могли да помогну у развијању нових метода за регенерацију јетре.

Хепатоцити јетре имају способност регенерације, али се у пракси не развијају довољно брзо, што доводи до старења ћелија, те због тога научници покушавају да пронађу друге ћелије које би могле да замијене основне ћелије у јетри како би помогле ткиву да се опорави.

Научници су током истраживања поријекла ћелија оштећених дијелова органа открили да су у питању ћелије жучних канала које су се претвориле у ћелије јетре и замијениле оштећене хепатоците.

Чланови тима који је спровео истраживање вјерују да би способност опоравка таквог механизма могла бити већа од нормалног начина регенерације употребом хепатоцита, преноси ТАСС.

Научници сада желе да савладају процес опоравка грануларном индурацијом користећи холангиоците из пацијентовог организма.

Извор: СРНА