latinica  ћирилица
27/08/2017 |  14:27 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Како да спријечите бол у желуцу? Храна је најважнија, али...

Заједнички назив за разне тегобе приликом варења хране који се јављају у горњем дијелу система за варење је диспепсија. Процјењује се да нешто више од трећине људи пати од таквих проблема.

Притом се код око 50 одсто диспептичних болесника налази оштећење горњег дела гастроинтестиналног система, најчешће ерозивни гастритис или пептички улкус желуца и/или дванаестопалачног, док се код преосталих 50 одсто болесника не налазе такве промјене.

Диспепсија означава непријатност након оброка или бол локализовану у горњем дијелу абдомена. Најчешће се ради о функционалном поремећају горњег дијела система за варење.

Симптоми овог стања су бол, печење, осјећај непријатности и мучнине у желуцу, осјећај притиска и надутости, осјећај пуноће ситости већ и након малих количина хране, губитком апетита, подригивањем и појачаним испуштањем гасова, враћањем желучаног садржаја у једњак (тзв. рефлукс) или мучнином коју може пратити и повраћање.

Познато је неколико фактора ризика за појаву диспепсије, а то су пушење, претјерана и дуготрајна конзумација алкохолних пића, прекомјеран унос кафе (више од четири шољице на дан), неадекватна прехрана (богата мастима, зачињена храна, гладовање и нередовна исхрана),гојазност, изложеност стресу, употреба одређених лијекова (нестероидни антиреуматици, антибиотици, естрогени), али и присутност неких других болести (дијабетес, болести штитне и бубрега, ослабљена срчана функција, плућна туберкулоза, малигне болести) те инфекција бактеријом хеликобактер пилори.

Храна је најважнија

Навике у исхрани и избор хране играју значајну улогу у појави, терапији и превенцији бројних гастроинтестиналних сметњи. У великом броју случајева, правилна исхрана помаже успостављању бољег варења јер смањује бол и нелагоду.

Савјетује се престанак пушења, смањење прекомјерне тјелесне масе и дневног уноса хране с нагласком на немасну и не сувише зачињену храну те расподелу дневног уноса у више мањих оброка.

Препоручљиво је користити маслиново уље као извор масноће и редован унос ферментираних млечних производа (јогурт, кефир).

Од помоћи могу бити и алое вера и пчелињи производи и љековито биље.

Храна и навике смањују притисак у доњем езофагеалном сфинктеру, па погодују рефлуксу. Зато треба избјегавати пржену и масну храну, чоколаду, пеперминт, бијели лук, лук и пушење. Такође, неке намирнице могу иритирати или оштетити једњак па и њих треба избјегавати. То су цитруси и сокови од цитруса, производи од парадајза, црвена паприка, чили и бибер.

Људи који имају проблем са желуцем не би требало да легну након оброка, посебно ако је оброк био обилан и богат мастима и протеинима. Обилни оброци богати мастима и протеинима стимулишу обилно лучење желучаних сокова и успоравају пражњење желуца. Зато се овим болесницима савјетује умјерено меса, млијечних производа и јаја три сата прије спавања.

Добре масноће

И омега-3 масне киселине су показале заштитно дјеловање, па у прехрани ових болесника треба да буде обилно заступљена риба, посебно врсте из северних мора, попут бакалара, лососа, туне и сабљарке.

Јогурт је важан

Ферментисани млијечни производи садрже пробиотике који успостављају равнотежу у цревном систему. Лацтобациллус ацидопхилус у ин витро студијама имао је бактерицидно дјеловање на Хелицобацтер пyлори, напомињу научници.

Чајеви који помажу

У народној медицини у лечењу тегоба у горњем делу система за варење најчешће се примјењују чајеви од слеза или лана, камилице, нане, као и пелина и маслачка.

У ситуацијама тежег лијечења хеликобактера користе се лековите биљке, попут жалфије, госпине траве, мајчине душице, лаванде, аниса и пелина, јер те биљке својим етеричним уљима дјелују бактерицидно на пилори.

Храна коју треба избјегавати

Масна храна, чоколада, бијели лук и лук окидачи су бола у желуцу, који могу изазвати и цитруси те зачини попут чилија и бибера.

Из прехране избаците све што има предзнак &лсqуо;пре&рсqуо; - љуто, слано, кисело, хладно, вруће - јер ћете желудац опет брзо надражити. Избјегавајте и сирову храну која се пуно теже вари те тако погоршава симптоме.

Топли облози могу помоћи

Ако вас чешће "хвата бол" у желуцу, осим лијековима, ублажити је можете топлим облогама.

Натопите пешкир врућом водом па га оциједите, лезите те, па положите на болно мјесто. Прекријте облог декицом и покушајте да се опустите. Топлина опушта мишиће, појачава циркулацију, смањује надутост и смирује болове.

А+ крвна група склонија је раку желуца

Хронични гастритис дуготрајна је упала желучне слузокоже и у 70 одсто случајева узрокује је хеликобактер, бактерија која може у крајњем случају довести до рака желуца. Научна истраживања показала су да је крвна група А+ склонија раку желуца него друге групе.

ГЕРБ или рефлукс

Ако патите од бола у грудном дијелу могуће је да патите од гастроезофагеалне рефлуксне болести, познатије под скраћеницом ГЕРБ, која настаје након што се желучани садржај врати у једњак, уста и дисајне путеве. То се најчешће догађа док лежите или током сагињања. ГЕРБ карактерише бол у грудима, али и лако кварљиви зуби.

Извор: Вијести.ме