latinica  ћирилица
25/08/2017 |  20:03 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Три основне врсте стреса и како их држати под контролом

Значај физичког, менталног, емотивног, духовног и енергетског аспекта у постизању равнотеже у животу, која води до оптималног здравља.
Стрес -
Стрес

На нама је да покушамо да рашчланимо шта је то што нам изазива стрес, колико тај стрес утиче на квалитет живота и да ли постоје медицинске методе или технике које могу да нам помогну да сачувамо своје здравље од посљедица стреса.

Са сигурношћу се може рећи да не постоји особа која није под стресом. С обзиром на чињеницу да живимо у времену које је само по себи стресно, са великим променама из дана у дан, са посљедицама немаштине и бурне историје, може се рећи да смо сви у некој врсти хроничног стреса. Када помислимо на стрес, прва мисао је негативан аспект, мада заборављамо онај позитиван стрес, који се дешава у узбуђењу, у неким значајним животним тренуцима и који са собом носи велико задовољство.

Акутни стрес је краткотрајан, везан је за неку тренутну ситуацију, као што су гужва у саобраћају, глад или изненадна вијест о нечему непријатном и слично. У таквим ситуацијама долази до појачаног лучења хормона надбубрежних жлијезда кортизола и адреналина, који помажу тијелу да буде спремно за евентуалну реакцију. Када прође стресна ситуација лучење ових хормона се враћа у нормалу. Међутим, ако стрес траје дуже, онда можемо да причамо о хроничном стресу, који сам по себи може да буде физиолошки, емотивни и духовни.

Физиолошки стрес је повезан са условима у којима живимо. Наиме, загађена животна средина, загађено земљиште, вода и ваздух, велика количина пестицида у храни доводе до стварања веће количине слободних радикала и посљедично до већих могућности за оштећења ДНК ланаца и ћелија нашег организма. На ову врсту стреса можемо да утичемо тако што ћемо јести здравију храну (колико је то могуће), пити филтрирану воду, користити што мање хемикалија у домаћинству, имати физичку активност и узимати одговарајуће суплементе.

Метода којом можемо провјерити стање наших ћелија и уз коју можемо да добијемо идеју о евентуалним слабим тачкама нашег тијела је процена оксидативног стреса. Сагледавањем нових биолошких параметара за процјену аутоимуних болести, метаболичких болести, кардиоваскуларних болести, процена укупне количине антиоксиданата, количина слободних радикала и њихов однос су принципи персонализоване медицине. Уз помоћ ових анализа свака особа може добити информације о тренутном стању свог организма и које су то промјене које се морају увести да би се здравље очувало или повратило.

Емотивни стрес се виђа у дисхармоничним односима у породици, лошим односима на послу или са одређеном особом, када се осјећамо љуто, тужно и потиштено. Већ је уз помоћ епигенетике и квантне медицине потврђено да негативне емоције које трају више мјесеци проузрокују промјене у нашем лимбичком дијелу мозга, што покреће одређене промјене у нашим хормонима, а промјене се потом одражавају на наше опште здравље, имунитет и на испољавање одређених стања као што су хипертензија, депресија, анксиозност, гојазност, хронични умор, главобоље, дијабетес итд. Као рјешење могу се користити психолошка саветовања, разне технике самопомоћи, као што су поредак љубави, хомеопатија, ароматерапија, фитотерапија, јога, чи гонг, таи чи, које ће нам помоћи да вратимо емотивни баланс.

Све више слушамо о духовности, тј. постављају нам се питања ко смо ми, зашто уопште живимо, да ли живимо своју суштину, зашто морамо да идемо на посао сваки дан и слично. Све ово може људима да ствара велики стрес, мислећи да раде погрешно и ван својих и туђих очекивања. Ту од помоћи могу бити духовно-енергетске технике, као што су реики, реконекција, Теслине метаморфозе, тета хилинг и многе друге, које ће радом са нашом духовном суштином помоћи да дођемо до своје истине и живимо живот пуним плућима.

Оно што треба да схватимо јесте да је стрес саставни дио нашег живота, да ће га увијек бити, али је наш задатак да се адаптирамо на све што нам живот доноси, да све проблеме у животу схватимо као изазове који нам се дају да би били јачи и отпорнији, како не бисмо покретали каскадне процесе у организму, који доводе до промјена на нашем здрављу.

Извор: nedeljnik.rs