latinica  ћирилица
23/08/2017 |  22:19 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Харадинај и Тачи само свједоци на суђењу Дауту Харадинају

Пред косовским специјалним судом за ратне злочине, како сада ствари стоје, на оптуженичкој клупи наћи ће се Даут Харадинај док ће његов брат Рамуш, али и Хашим Тачи бити само сведоци у суђењима, сазнаје Блиц.
Дреничка група тзв. ОВК (фото: politika.rs) -
Дреничка група тзв. ОВК (фото: politika.rs)

Специјални суд коначно ће почети са радом крајем ове или почетком наредне године. Извор Блица, дипломата са Косова, каже да је све спремно за подизање оптужница и прва хапшења. Страни дипломата каже да ће процесуирање за убиства, отмице, протјеривања становништва довести на клупу суда око стотину локалних Албанаца.

- Политичко и војно крило, команданти, војници, директни учесници злочина или налогодавци, према процјенама њих стотинак, биће процесуирани, осумњичени или ће их суд позвати у својству свједока. ОВК је имао око 15.000 припадника. Пред тај суд биће изведен велики број команданата ОВК - каже саговорник листа.

Како додаје, није изненађење да ће Рамуш Харадинај бити позван само као свједока јер је већ процесуиран у Хагу, али да ће његов брат Даут бити међу онима против којих ће бити подигнута оптужница. Саговорник није прецизирао статус Хашима Тачија, али каже да ће он, као и Кадри Весељи, који је изнова кандидат за предсједника Скупштине Косова, "највјероватније бити позвани само у својству свједока за ратне године на Косову“.

Локалне Албанце највјероватније ће хапсити специјализована јединица Еулекса уз одређену подршку косовске полиције.

- Ту јединицу чине Пољаци и главне операције ће они изводити - каже извор.

Он није желео да потврди да је читав овај процес у рукама странаца, јер међународна заједница нема повјерења у то да на Косову неће цурити информације, и то управо из главних институција, а што не само да ремети процес већ и доводи у опасност судије, тужиоце и свједоке. Практично суд на Косову постоји формално, а сва документација о будућим суђењима ће бити у Холандији.

Млађи Харадинај брутални убица

Даут Харадинај, иако је у јавности Србије познатији Рамуш, на Косову има већи утицај од брата. Његови почеци везани су за браћу Рамуша и сада покојног Шкељзена, са којима покреће организовање тзв. ОВК на подручју Метохије. Касније постаје члан Главног штаба те организације и командант бригаде "Исуф Грвала" која је починила бројне злочине на подручју Дечана. Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Клине бивају етнички очишћена, тако да више нема Срба. Од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца. Даут у сукобима тешко рањен и остаје без дијела руке, па добија надимак Обогаљени.

Посебно тешки злочини почињени су у импровизованом затвору у Глођанима, а Даут је, како се наводи у списима српских истражитеља, непосредно учествовао у убиству Слободана Прашчевића и полицајца Милорада Оташевића. Повезује се и с убијањем свједока у суђењу против Рамуша.

Извор: Блиц