latinica  ћирилица
23/08/2017 |  20:31 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ без јасног става о књижењу војне имовине (ВИДЕО)

Иако дуго очекивана, сједница Предсједништва БиХ није јавно изњедрила јасан став три члана о књижењу војне имовине на институције БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Драган Човић кратко је најавио да таква судбина ускоро чека само објекте у Травнику и Новом Травнику у Федерацији БиХ. Није искључио могућност ни треће локације, не откривајући која је у оптицају. Али и двије споменуте, сматра да ће бити довољне да на министарском савјету НАТО активира МАП програм за БиХ.

- Ја сам данас сигуран, да смо ми створили амбијент без обзира шта причамо унутар саме БиХ да ћемо до краја године имати активацију МАП-а - рекао је Човић.

Младен Иванић је и након данашње сједнице избјегао прилику да о евентуалном активирању МАП-а и НАТО перспективама БиХ јавно проговори. Заузет је, кажу, у кабинету разним састанцима. Иванићево избјегавање медија и свих претходних дана, од одлуке Уставног суда БиХ о Великом Жепу, разљутило је институције Српске.

- Не може се воља српског народа препустити политичким одлукама сарајевских судова - јасан је предсједник Републике Милорад Додик.

Поручује, да с обзиром да се НАТО већ упетљао у унутрашња питања у БиХ, потребно му је дати одговор шта мислимо о том савезу. Тај одговор треба да буде усаглашен у Народној скупштини, сматра Додик.

- Народна скупштина Републике Српске треба да да мишљење о НАТО савезу, да се не би десило да без питања Српске једног дана буде проглашено да је БиХ чланица тог савеза. Зато је важно да се Парламент Републике Српске одреди према томе. Вјерујем да он има капацитет и снагу. Једна од идеја може да буде и референдум о НАТО-у који би био неопходан, само процијенити када је вријеме за то - да ли сада или некада у будућности - рекао је Додик.

И аналитичари подсјећају, не само на антидејтонске одлуке сарајевске судске власти, јер је имовина власништво ентитета, већ и на, како кажу, "политичко лице" војне организације каква је НАТО.

Аналитичар Предраг Ћеранић каже "ако ми из Републике Српске у том лицу видимо Бакира Изетбеговића, онда како да будемо за НАТО? А управо је НАТО то испољио када је подржао нелегитимну одлуку Уставног суда БиХ о књижењу војне имовине на БиХ".

Чије интересе заступа НАТО савез? Још дуго ће се очигледно, копља у БиХ укрштати!? Чије је заступао у ратној и поратној прошлости - Срби у Српској чини се немају дилему! Био је баждарен против Војске Републике Српске! Осиромашеним уранијумом засипао је тада и српску војску и народ и територију. И све до сада није ништа урадио тај савез, да би санирао посљедице свог ратног недјела. Или бар контаминацију на бомбардованим подручјима ублажио, а обољелима пружио помоћ. Зашто је онда тешко схватити да НАТО није Србима у приоритету?