latinica  ћирилица
23/08/2017 |  19:40 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Хоће ли бити екскурзија у Шпанију? (ВИДЕО)

Након посљедњих терористичких напада у Барселони све више се поставља питање сигурности грађана. Додатна брига јесу и матурске екскурзије,ј ер би већ почетком наредног мјесеца средњошколци требали пут Шпаније.
Гимназијалци - Фото: РТРС
ГимназијалциФото: РТРС

Приједорски гимназијалци је за десетак дана требало би да крену на екскурзију у Шпанију. О њиховом одласку, коначну одлуку наредне седмице требало би да дају родитељи, који ће одржати састанак с представницима школе. 

Гимназија "Свети Сава" Приједор наводи: "У наредној седмици имаћемо састанке са родитељима и чекамо званично саопштење Министарства просвјете и културе Републике Српске, након чега ћемо донијети одлуку".

Упркос одласку средњошколаца из региона, Приједорчани сматрају да ради своје безбједности њихови суграђани не би требало да иду.

У Министарству просвјете и културе тренутно без одговора. Кратко су нам поручили да чекају препоруке Министарства иностраних послова БиХ, након чега ће донијети одлуку коју ће упутити школама. А апел грађанима БиХ да буду опрезни приликом путовања у Шпанију долази из Министарства иностраних послова: 

"Имајући у виду карактер терористичке пријетње, не само у Шпанији него, нажалост, широм Европе и свијета, Министарство иностраних послова БиХ свим грађанима БиХ савјетује опрез на мјестима гдје залазе туристи и мјеста масовног окупљања, те савјетујемо праћење информација и упозорења надлежних безбједносних институција у тој земљи". 

Федерално министарство образовања и науке четири дана након терористичког напада у Барселони предложило је кантоналним министарствима образовања да се одгоде школске екскурзије. Док родититељи и средњошколци са страхом гледају на одлазак у Шпанију, с друге стране интересовање грађана не јењава, поручују у туристичким агенцијама.