latinica  ћирилица
23/08/2017 |  19:04 | Аутор: РТРС

Нападачи на Мамића дошли из Хрватске?

Полиција Ливањског кантона не искључује могућност да су нападачи на Здравка Мамића у уторак дошли из Хрватске те се након испуцаних хитаца тамо и вратили.
Здравко Мамић упуцан у Томиславграду (фото:24 sata.hr)
. -
Здравко Мамић упуцан у Томиславграду (фото:24 sata.hr) .

Овакав сценариј сматра се врло реалним, па су већ дан након догађаја затражили помоћ ПУ сплитско-далматинске, с чијим ће службеницима заједнички наставити истрагу о пуцњави у засеоку Видовићи, недалеко од села Зидине, гдје породица Мамић има родну кућу.

Мјесто се налази неколико километара од граничног прелаза Каменско, но линија разграничења на брдовитом и шумовитом терену још је ближа и врло је захвална за илегалан прелазак те у истрази учествују пограничне полиције двију држава. Ако су починиоци овим путем бјежали с мјеста догађаја, пред полицијом су имали предност од барем једног сата, што им је било сасвим довољно да мирно, али и илегално, пређу границу и изгубе се у кршу с хрватске стране, пише Јутарњи.

Из полиције је и службено потврђено да је на Мамића пуцано из оружја малог калибра, 7,65 мм, тзв. џепног пиштоља, какав се користи за блиску борбу, односно за самообрану и одвраћање непријатеља те на већим удаљеностима није дјелотворан. На мјесту догађаја је у међувремену пронађена још једна чахура, која говори томе у прилог, потврдио је за Јутарњи лист Ивица Врдољак, портпарол МУП-а Ливањског кантона.

- Напад на оштећеног је био помно и добро планиран, починиоци су очито имали сазнања о његову кретању те су маскирали терен с којег је извршено кривично дјело. У оближњој шуми су посјечена два стабла чије су гране кориштене за маскирање, односно заклон иза којега су упућени хици, рекао је Врдољак.

Потврдио је и да је испуцано више хитаца, као и да су у нападу учествовале барем двије особе. Један метак погодио је Здравка Мамића, један се зауставио у брави паркираног Голфа, док су преостали промашили мету. Подсјетимо, Здравко Мамић, савјетник загребачког Динама и бивши први човјек овог клуба, рањен је јуче на подручју Томиславграда, гдје је обиљежавао годишњицу смрти свога оца.

Извор: Јутарњи