latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:50 ⇒ 24/08/2017 | 08:25 | Аутор: РТРС

Вучић и Заев договорили пет принципа за односе Србије и Македоније (ВИДЕО)

Изгледа да је дошло до смањења тензија и релаксирања односа између Србије и Македоније, и то након телефонског разговора Александра Вучића и Зорана Заева. У пет тачака постигнут је договор о разрјешењу кризе започете повлачењем српског особља из Амбасаде у Скопљу.
Вучић - Заев - Фото: РТРС
Вучић - ЗаевФото: РТРС

Није саопштено више о обавјештајним мјерама које је Македонија предузимала, али је договрено да ће се несугласице рјешавати дијалогом. Шта се конкретно дешавало у Амбасади Србије, вјероватно се никада неће сазнати, а два лидера су дипломатски ријешила ствар.

Дуг и отворен разговор како су га окарактерисали, изродио је договор у пет тачака. Од сада ће, кажу, све несугласице рјешавати дијалогом

"Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније", наведено је у тачки 2.

Ни једна ни друга страна, међутим, није одустала од своје приче. Заев је и данас негирао, а премијерка Србије Ана Брнабић потврдила приче о шпијунирању.

Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачању добросусједских односа, наводи се такође у договору. Али до промјене става Македоније према чланству Косова, примјера ради, неће доћи, а тога је био свјестан предсједник Србије и уочи разговора.

- Знам да ће Македонија подржати чланство Косова и Метохије у УНЕСКО и да је сада очигледно да прије три мјесеца нису говорили истину - увјерен је Вучић. 

Брзи разговор на највишем нивоу допринио је меком приземљењу и потпуном спуштању тензија, наводе аналитичари. Да ли је узрок тензија отклоњен – сумњају, али охрабрује што су лидери схватили да је европска будућност најбитинија. Већ сутра, почиње повратак особља у Амбасаду Србије у Скопљу.