latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:44 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Брисел поздравио договор Београда и Скопља

ЕУ је поздравила рјешавање билатералног питања између Србије и Македоније и постизање споразума од пет тачака између предсједника Србије Александра Вучића и македонског премијера Зорана Заева, рекла је портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич.
Македонијa-Србијa (фото: Flickr/ marijanana) -
Македонијa-Србијa (фото: Flickr/ marijanana)

У Европској комисији оцјењују да је питање ријешено уз "конструктиван приступ" обје стране.

"Међусобно поштовање, добросусједски односи и јачање регионалне сарадње остају основа за европски пут цијелог региона", рекла је Коцијанчичева за Тањуг.

Након напетости због повлачења српског дипломатског особља из Македоније, због агресивних обајвештајних активности према српском особљу, Вучић и Зајев су у телефонском разговору размотрили све новонастале околности у односима двије државе и постигли сагласност у пет тачака.

Они су договорили да ће Србија и Македонија искључиво дијалогом рјешавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.

Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.

Србија и Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размјене двије земље.

У складу са међународним јавно-правним прописима, Србија и Македонија ће у доброј вјери и на пријатељској основи штитити права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.

Србија и Македонија ће, како се наводи, интензивирати међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросусједских односа доприносити стабилности региона.

Извор: Срна