latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:33 | Аутор: РТРС

Шаровић: Турска међу најзначајнијим економским партнерима БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да је обим спољнотрговинске размјене БиХ и Турске у првих шест мјесеци ове године износио 650 милиона долара, што ову земљу ставља међу седам најзначајнијих економских партнера БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је, након разговора са министром хране, пољопривреде и сточарства Турске Ахметом Ешрефом Факибабом, рекао да се трећина пољопривредних производа и хране из БиХ извози у Турску, додајући да је БиХ у прошлој години са Турском остварила суфицит у размјени пољопривредних производа и хране јер је извоз износио 270 милиона КМ, а увоз 50 милиона КМ.

Према његовим ријечима, БиХ у Турску извози уље, шећер, месо, месне прерађевине, брашно, житарице.

Шаровић је подсјетио да је извоз пољопривредних производа и хране у Турску 2012. године био вриједан 12 милиона КМ, а сада је порастао за 258 милиона КМ.

Према његовим ријечима, циљ Министарства спољне трговине и економских односа БиХ јесте да обим спољнотрговинске размјене са Турском буде унапријеђен и да достигне милијарду долара.

Шаровић је навео да је покривеност увоза извозом у Турску у 2012. године износила 12 одсто, а 2016. била је 60 одсто.

Када је ријеч о извозу меса у ову земљу, он је поновио да је до сада извезено 1.300 тона искоштеног меса, а да је 14. јула кренуо конвој ове робе копненим путем до Турске.

Шаровић је нагласио да је уговорен откуп 3.500 бикова, од којих је 70 одсто из Републике Српске, односно регије Бањалуке и Семберије, а 30 одсто из Федерације БиХ.

Када је ријеч о избору компанија које извозе месо у Турску, он је поновио да то није у надлежности Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, већ да о томе одлучује турска страна.

Он је навео да је са турским колегом разговарао и о пољопривредно-пословном форуму који би требало да буде одржан у посљедњем кварталу ове године у Сарајеву.

Шаровић је нагласио да ће припреме за тај форум тећи у правцу да се, осим одличних трговинских односа БиХ и Турске, покушају привући и турски инвеститори.

Факибаба је рекао да су владавина демократије, права и цјеловита БиХ важни не само за регион, већ и за мир у цијелом свијету, те изразио увјерење да ће бити брзо остварен циљ од милијарду долара спољнотрговинске размјене.

"Желимо да то све утиче на побољшање стандарда свих грађана у БиХ", нагласио је Факибаба.

Он је навео да је већ имао два сусрета у Сарајеву, да је са Шаровићем трећи, а четврти ће бити са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем, те рекао да су сви они плодни и важни, јер је БиХ за Балкан од кључне важности и зато јој и Турска придаје толику важност.

Факибаба је захвалио БиХ што је прошле године пружала подршку његовој земљи у борби против терористичких организација и изразо наду да ће та подршка бити настављена

Извор: Срна