latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:28 | Аутор: РТРС

Странци у Србији могу куповати земљу тек за десет година

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да је измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, о којима ће сутра расправљати Скупштина, предвиђено да странци у Србији могу да купују пољопривредно земљиште од приватних лица тек за десет година и то највише два хектара.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

Недимовић је подсјетио да члан 85 Устава Србије јасно наводи под којим условима и како страна правна лица могу да дођу у ситуацију да буду власници имовине.

Он је додао да страна правна лица могу куповати земљу само ако постоји посебан међународни споразум који мора да буде ратификован у парламенту.

"То важи само за држављане чланица ЕУ, на основу елемената договорених 2008. године приликом потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању", рекао је Недимовић новинарима у Београду.

Он је оцијенио да је, када је ријеч о Споразуму о стабилизацији и придруживању, лоше преговарано и да је Србија једина земља која је прије уласка у ЕУ дошла у позицију да омогући продају земље странцима.

Скупштина Србије почеће сутра нову ванредну сједницу на чијем дневном реду су предложене измјене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта.

Овај закон треба да спријечи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Примјена Споразума о стабилизацији и придруживању требало би да почне 1. септембра, а њиме се изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Извор: Срна