latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:20 ⇒ 24/08/2017 | 08:29 | Аутор: РТРС

"Када треба нешто да уради Иванић ћути или глуми накнадну памет"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио да никад већа концентрација лоших одлука за Српску није била на нивоу БиХ као у посљедње двије-три године, те истакао да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић ћути и на одлуку Уставног суда о Великом Жепу као што увијек ћути.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Иванић увијек ћути. Када треба нешто да уради он ћути или га нема, или глуми накнадну памет", рекао је Додик Срни.

Предсједник Српске наглашава да се на нивоу БиХ стално доносе лоше одлуке, на штету Српске, а представници Срба подвију реп, и када им кажете да ништа не чине, још се и љуте.

Он каже да Иванић жели да нагласи причу како је вод Оружаних снага изашао 9. јануара, на Дан Републике, иако је тај вод излазио стално, и прије Иванића, а излазиће и послије њега.

"Није то Иванићев уникатни успјех", наводи Додик и истиче да је Иванић склон да се тиме хвали и да данима о томе прича као врхунском достигнућу нечега што се само по себи дешава.

Додик наглашава да би Иванић данас требало, у најмању руку, на било какву одлуку Предсједништва у вези са МАП-ом и НАТО-ом, да истакне витални национални интерес и да то питање врати у Народну скупштину Републике Српске, али он "нема куражи за то".

"Иванић има своје политике подваљивања српском народу неког миротворства или политике која њему прави комодитет и чини га конформним. Он ништа неће учинити да се то питање ријеши", наводи Додик.

Додик наглашава да не постоји одлука о томе да је БиХ чланица у процесу МАП-а него да постоји условна одлука. И не постоји одлука о уласку у НАТО, та одлука се мора донијети касније, изричит је Додик.

Према томе, каже Додик, стално скривање иза прича да је неко други нешто урадио говори о томе какве су кукавице данас на политичкој сцени у име Срба на нивоу БиХ и покушавају да одлучују у њихово име.

"Тражи се да се о томе одлучује, а не да се то стално креира у принципу - неко је други, ја то нисам, шта ја могу, ја морам. Па, не морате ништа ако нећете, али ако хоћете, онда можете све. Најлакше је бити поданик као што су они", наглашава Додик.

Он наводи да у Републици Српској свако зна да је суд у БиХ конструисан да би био против Српске, и када Иванић каже да чека одлуку тог суда онда урушава комплетну политику која је ишла за тим да држи стабилном позицију Српске.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Срни је речено да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине у Хан Пијеску.

"Европа пропустила низ прилика да спријечи радикализам"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц у праву када каже да је забрађивање жена у БиХ и земљама Балкана забрињавајућа појава, нагласивши да је Европа у прошлости пропустила низ прилика да спријечи могућност такве радикализације.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Курца да се "у Сарајеву или Приштини женама плаћа да потпуно забрађене излазе на улицу, како би промијениле слику у граду", као и став аустријског МИП-а да забрињава повећана појава потпуног покривања жена у БиХ и земљама Балкана, јер то није израз религиозности већ симбол паралелних друштава, Додик је рекао да у БиХ сви знају да се муслиманкама плаћа да носе мараме.

"Сви знају да се то плаћа. У Сарајеву се тачно зна колико кошта када носите један дан мараму, три дана, када носите суботом, недјељом или неким важним празником. Има жена које то професионално раде, прате их њихови службеници, и које за то примају 300 КМ", истакао је Додик.

Он је рекао да вјерује да је та тврдња министра Курца утемељена на спознајама озбиљних служби које воде о томе рачуна, јер један значајан политичар у Европи сигурно не би тако нешто изјавио на бази спина или лажне приче.

Предсједник Српске је навео да он нема потребе да се сагласи са Министарством иностраних послова Аустрије, нити са аустријским шефом дипломатије, јер су они требали да се сложе или потврде оно о чему су из Српске одраније говорили.

"Ми смо указивали на то и раније. Из тог разлога, неки су у Европи говорили о нама као о лошим момцима, а сада, када је све то покуцало на врата Европе, онда имамо такве оцјене", рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Европа примијетити процесе само онда када њих буду дирали, а сада је очигледно да их дирају, с обзиром на то да је нарастајући тероризам мотивисан радикалним исламом постао ноћна мора Европе.

"Нажалост, Европа је пропустила у прошлости низ прилика да спријечи могућност такве радикализације и сада имају проблем", констатовао је Додик.

Он је подсјетио на вријеме када су муџахедини одсијецали српске главе у Возући, што се покушавало прикати као да Срби сијеку главе муслиманима.

"Сада се зна да је то била глава српског војника, али никада нисмо добили реакцију из Европе, док нису почели да сијеку главе њиховим новинарима по арапском свијету", истакао је предсједник Републике, упозоривши да су радикализација и тероризам озбиљни проблеми.

Он је рекао да можда сада оваква изјава Курца дјелује као закашњела сатисфакција за српски народ, али у сваком случају ово је још једна потврда да су тврдње из Српске биле истините и да се чињенице не могу сакрити.

Додик је навео да нема готово ниједног терористичког акта у Европи и свијету у којем нема неке повезнице са особама или структурама из БиХ, што представља озбиљан проблем за људе који живе овдје.

Он је подсјетио да су се прије неколико година и неки представници српског народа исмијавали када је помињао податке, које је добио од важних структура, о плану да се у БиХ насели 150.000 Арапа или више, а сада када све вишу пишу медији о арапским насељима око Сарајева, срамно ћуте и врше функцију поданика у Сарајеву.

"Људи у Српској морају да знају да се морамо вратити политици очувања стабилне и чврсте Републике Српске. Та политика може бити политика партнерства у БиХ, а никако подаништва у коју је Савез за промјене увукао Србе у БиХ", поручио је предсједник Републике Српске у изјави Срни.

Извор: Срна