latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:06 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Каран: Нацрт закона о фонду солидарности има општу подршку

Генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран рекао је да Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству има подршку грађана, политичких партија и институција Српске.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

Каран је, прије пете по реду јавне расправе о овом нацрту закона, која се данас одржава у Добоју, рекао новинарима да су досадашње примједбе и сугестије са одржаних јавних расправа усмјерене на то да се поспјеше одређена законска рјешења, да би била прецизнија и јаснија.

"Закон је одговор друштва и институција, у овом случају предсједника Републике Српске Милорада Додика, да се овом врло важном питању, које третира тешка обољења дјеце која није могуће адекватно збринути у здравственим установама Српске и установама са којим Фонд здравственог осигурања има уговоре, приступи на институционалан, сталан и законит начин", навео је Каран.

Он је додао да ће се на овај начин елиминисати евентуалне неправилности које су до сада пратиле активности прикупљања средстава, за које је навео да су била повремена и "ад-хок".

Предвиђени су и механизми који ће пратити пуњење буџета тог фонда солидарности, које ће бити транспарентно, а посебно тијело ће контролисати његово трошење.

"Стручна комисија ће својим оцјенама и налазима дати упутство о тежини случаја и са органима-управним одбором и директором Фонда донијети коначно рјешење. У њему ће бити апострофирана здравствена установа која се на научној бази бави том болешћу и која ће дати гаранцију потпуног или дјелимичног изљечења, као и износ трошкова лијечења", појаснио је Каран.

Законско ријешење би, додао је он, такође поспјешило борбу против тешке ситуације која погађа родитеље такве дјеце, а друштву омогућило да својом солидарношћу покаже велико срце, што је већ много пута доказало.

Он је подсјетио да је пуњење буџета Фонда искључиво на бази солидарности грађана, издвајањем на добровољној основи 0,25 одсто плате, уз посебан допринос општина и градова, те другим донаторским средствима.

Каран очекује да би већ у септембру на првој сједници Народне скупштине Републике Српске, Приједлог закона о фонду солидарности могао бити упућен у процедуру на усвајање.

Каран је навео да су јавне расправе о Нацрту закона о фонду солидарности одржане у Источном Сарајеву, Требињу, Зворнику и Бијељини, те да ће бити настављене у Приједору и Бањалуци.

Народна скупштина Српске усвојила је у јулу Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству - приједлог предсједника Републике, којим се уређује оснивање, статус, дјелатност, организација Фонда, извори и начин прикупљања средстава Фонда, начин расподјеле средстава, те праћење рада.

Извор: Срна