latinica  ћирилица
23/08/2017 |  15:46 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Приједор- Пројекат геронтодомаћица јединствен и ефикасан (ВИДЕО)

У Приједору је од 1. августа у току имплементација пројекта пружања помоћи старим и изнемоглим лицима у стању социјалне потребе у овом граду.
Помоћ старима - Фото: РТРС
Помоћ старимаФото: РТРС

Ријеч је о јединственом пројекту у Републици Српској, који проводи приједорско Удружење грађана "Дон", у сарадњи са Центром за социјални рад и градом Приједором. Пројекат подразумијева ангажовање обучених геронтодомаћица, које ће у наредна три мјесеца обилазити 30 одабраних корисника у стању социјалне потребе без родбинског старања, и пружати  услуге чишћења њихових домова, организовати исхрану и прикупљати информације о њиховом здравственом и социјалном стању.

Најтеже је бити сам, изнемогао и без игдје икога, наводи свједочи Душан Ковачевић из Брезичана. Овај старац живи у кући од само неколико квадрата, без мокрог чвора и елементарних услова за живот. Једино мјесечно примање му је стотину марака додатка од Центра за социјални рад. То што ће у наредна три мјесеца бити корисник овог пројекта, каже, за њега је од непроцјењивог значаја.

Корисници су одабрани путем евиденције приједорског Центра за социјални рад. Из ове установе указали су на важност пројекта, јер он представља вид реализације права корисника на помоћ у кући, чиме се превенира смјештање немоћних лица у установе социјалне заштите.

Милена Миодраговић, из Центра за социјални рад Приједор, каже да је овакав вид збрињавања веома добар, јер је прије свега много хуманији од смјештаја у институције,  а такође је и јефтинији, те кориснику омогућава квалитетнији живот.

Муриса Марић, из Удружења "Дон", каже да чланице удружења обилазе свакодневно три корисника. Наводи и да су урађене здравствене и социјалне карте у сарадњи Центра за социјални рад и овог удружења.

Вриједност пројекта је 10.000 КМ, а финансиран је из приједорског буџета. Из Градске управе указали су на још један бенефит.

Гардоначелник Миленко Ђаковић наводи да је потребно нагласити да су жене геронтодомаћице запослене по овом пројекту са Завода за запошљавање, те да им иде радни стаж.

Носиоци пројекта надају се да ће бити обезбијеђена додатна финансијска средства да би реализација пројекта била настављена и након три мјесеца и да би био обухваћен што већи број корисника.