latinica  ћирилица
23/08/2017 |  14:57 | Аутор: РТРС

"Мектић крши уставе БиХ, Републике Српске и ФБиХ"

Систем заштите и спасавања у БиХ не треба да буде централизован, већ се морају јачати локални капацитети да би се у сваком тренутку могло одговорити на евентуалне природне катастрофе и елементарне непогоде, на чему ће Републичка управа Цивилне заштите и Влада Републике Српске и даље радити, рекао је Срни директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед.
Миле Међед - Фото: СРНА
Миле МеђедФото: СРНА

Међед је рекао да данашњом изјавом "да у БиХ треба да буде успостављен јединствени систем заштите и спасавања од природних катастрофа и елементарних непогода", министар безбједности БиХ Драган Мектић крши уставе БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те да није довољно упућен у проблематику.

Када је ријеч о заштити од пожара, Међед истиче да је Влада Републике Српске 2012. године објавила стратешки документ Процјена угрожености у којем је тој области дато посебно поглавље.

- Републичка управа Цивилне заштите, заједно са свим субјектима из система заштите и спасавања, ради на плану заштите од пожара. То је једногодишњи стратешки план Владе Српске која га усваја, а након тога, доставља локалним заједницама на основу којих оне израђују своје планове. Систем заштите и спасавања не би требало да се централизује - навео је Међед.

Међед каже да Цивилна заштита одговорно ради свој посао и да интервенише на подручјим која су захватила пожари.

Он је истакао да Републичка управа Цивилне заштите, као ни једна институција из Републике Српске, није учествовала у изради преднацрта Програма развоја система заштите и спасавања од несрећа на нивоу институција БиХ и у "неуставном преношењу надлежности" у овој области са Републике Српске на БиХ", што је учињено актом који је 5. јула усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

- Када смо добили тај акт, који садржи више од 70 страница, сачинили смо ваљану информацију за коју су Министарство унутрашњих послова Српске и Влада дали сагласност, те их благовремено послали клубовима посланика СДС-а и СНСД-а. Указали смо на преношење надлежности на 12 мјеста којим би се централизовао систем, о чему данас Мектић непромишљено прича. То је кршење Устава, закона и свих правних аката који су регулисали ову област - нагласио је Међед.

Извор: СРНА