latinica  ћирилица
23/08/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Барселона: Терористи планирали разнијети Саграду Фамилију

Након напада у Барселони и Камбрилсу у којима је убијено 15 људи, а 130 их је повријеђено, у уторак су четворица осумњичених изведена пред суд.
Саграда фамилија - Фото: B92
Саграда фамилијаФото: B92

Један од њих је пуштен на слободу, двојици је одређен притвор, а четврти се и даље налази у истражном затвору.

Мохамед Хоули Шемлал (20) је први испитан пред судом. Рођен је у Мелили и има шпански пасош. Досад није био познат полицији. Ухапшен је у Алкамару након експлозије. Он је рекао полицији да су планирали веће напада и атентате. Рекао је да су хтјели разнијети Гаудијеву Саграду Фамилију.

Истражитељи су током претрага у Риполљу, гдје су живјела седморица нападача, на компјутеру нашли фотографије те цркве. Мохамед Хоули је предлагао да цркву нападну ноћу када би било мање људских жртава.

За њега су терористички напади били као игра. Експлозију у Алканару је преживио јер је у то вријеме био на тераси и празнио је свој тањир. Одређен му је притвор. Терете га за убиство, наношење тјелесних повреда, удруживање у терористичку групу и посједовање експлозива.

Терористи Мохамед Хиками (24) и Јунес Абујакуб (22) планирали су напад с више људских жртава. Након што је дошло до нежељене експлозије схватили су да ће их открити па су одмах кренули у напад комбијем.

 Абујакуб је био за воланом Фиата Таленто. Полиција га је убила недавно у мјесту Субиратс. Судија је саслушао и Дриса Оукабира (28). Он је рекао да је изнајмио два комбија и да је мислио да је то за селидбу. Полиција је касније нашла његове папире у комбију којим је почињен напад у Барселони.

Дрис се сам јавио полицији и тврди да му је брат Моуса (17) који је касније убијен, украо папире. Он је полицији познат од раније због крађа, сексуалног напада, дроге и илегалног посједовања оружја. И њему је одређен притвор.

Мохамед Ала (26) из Марока и његов отац су приведени. Мохаммед Ала је власник Аудија који је кориштен приликом напада у Камбрилсу. Његова браћа Саид (20) и Јусеф Ала (21) су страдали су у експлозији. Мохамеда је судија пустио јер нема довољно доказа против њега, али сваки се мјесец мора јављати суду и не смије напустити земљу.

Мароканац Саих Ел-Кариб (34) који је водио интернет-цафе је такође ухапшен. Он је купио за Дриса карте за Мароко и Барселону. Досад није кажњаван. Он је још под истрагом и одлука о притвору ће бити донесена у сљедећа 72 сата.

Абделбаки Ес Сатy, имам који је наводно радикализирао младиће, је под истрагом мароканских власти од 2003. године. Сатy је наводно настрадао у експлозији у Алцамару. Сумња се да га је убила његова властита бомба, пише Билд.

Извор: Аваз