latinica  ћирилица
23/08/2017 |  14:30 | Аутор: РТРС

Јулске цијене у просјеку ниже 0,4 одсто

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу су у просјеку биле ниже за 0,4 одсто у односу на јун.
Куповина - Фото: РТРС
КуповинаФото: РТРС

Храна и безалкохолна пића у просјеку су били јефтинији 0,8 одсто, одјећа и обућа 6,9 одсто, а превоз за 0,2 одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

У јулу су у односу на јун алкохолна пића и дуван у просјеку поскупјели 1,9 одсто, рекреација и култура 0,7 одсто, остала добра и услуге 0,4 одсто, а становање и режијски трошкови, те намјештај и апарати за домаћинство за 0,1 одсто, за колико је у просјеку поскупјеле и здравствене услуге.

Ниво цијена у јулу ове, у односу на исти мјесец претходне године виши је за 0,9 одсто.

Алкохолна пића и дуван поскупјели су 6,5 одсто, превоз 4,3 одсто, док је за рекреацију и културу потребно издвојити 1,3 одсто више.

Храна и безалкохолна пића поскупјели су 0,6 одсто, становање, режијски трошкови и образовање 0,9 одсто, здравствена њега и услуге комуникација 0,6 одсто, док је понуда у ресторанима и хотелима скупља за 0,3 одсто.

У јулу ове, у односу на исти мјесец лани, одјећа и обућа је у просјеку јефтинија 8,9 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће 1,1 одсто, те остала добра и услуге за 0,2 одсто.

Извор: СРНА