latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:36 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Јавна расправа о Фонду солидарности и у Бијељини (ВИДЕО)

Након Требиња, Источног Сарајева и Зворника, у Бијељини је одржана јавна расправа о нацрту Закона о Фонду солидарности за лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

Нацрт Закона, који је Скупштини упутио предсједник Републике Српске Милорад Додик, предвиђа формирање Фонда који би се пунио на добровољној бази свих грађана и донаторским средствима, из којег би се финансирало лијечење дјеце у иностранству, када домаће здравствене установе нису у могућности.

- За све оне будуће случајеве тешких обољења дјеце, а за дјецу сматрамо оне који имају до 18 година, то је законска дефиниција, када наше здравствене установе из Српске и оне здравствене установе са којима ФЗО има уговоре, не могу дијагностиковати ни лијечити та обољења, да се да овај закон третира ту дјецу, каже Синиша Каран, генерални секретар предсједника Републике Српске .

- Његово пуњење ће бити стално и перманентно, да можемо реаговати у дијелићу секунде у таквим ситуацијама. Кључно ће бити да је то на бази солидарности, солидарности свих наших грађана, тако што ћемо одвајати 0,25 посто од нето плате сваког запосленог грађанина. То ће то бити посебан допринос општина и градова, и то ће бити такође донација свих институција, појединаца, додао је Каран.