latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:27 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

Митевски: Америка жели смјене водећих политичара на Балкану ради уласка у НАТО

Након изјава званичника Србије да је Македонија, уз учешће стране силе, предузимала офанзивне мјере према Србији, остало је недоречено која је то страна сила.

Александар Митевски из македонског Центра за истраживање и анализу каже за "Спутњик" да је предсједник Србије Александар Вучић био јасан када је рекао да не мисли да је та страна сила Русија.

"Капацитет за тако нешто има само Америка. Мислим да је све ово добро осмишљен план да се промијени руководство на цијелом Балкану, како би они могли лакше да спроведу своје планове и да на силу гурну земље Балкана у НАТО", тврди  Митевски.

"Посљедице које Македонија може да претрпи уколико Србија одлучи да промијени став по питању имена Македоније могле би да буду далекосежне. То би значило да би сваки билатерални уговор, који је потписан између Македоније и Србије, могао да постане предмет ревизије и ново преговарање за сваки уговор, било да се ради о уговорима о трговини или добросусједству. То би била најгора варијанта", објашњава Митевски.

Извор: Независне новине