latinica  ћирилица
23/08/2017 |  10:20 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

Москва припрема одговор на одлуку Вашингтона

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изразио је разочарење новим америчким санкцијама које погађају интересе Русије, истичући да Москва припрема одговор.
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня) -
Москва, Русија (Фото: Sputnik/Владимир Песня)

"Увијек смо и увијек ћемо подржавали опцију рјешавања постојећих несугласица дијалогом. Вашингтон је већ требало да научи да је за нас неприхватљив језик санкција. Овакви потези само блокирају рјешења правих проблема", рекао је Рјабков.

Америчко Министарство финансија јуче је објавило нове санкције против једне руске компаније и четири појединца због наводног пословања са Сјеверном Корејом, подсјећа "Раша тудеј".

На листи санкционисаних су укупно 16 руских и кинеских држављана и компанија. У саопштењу Министарства се тврди да су санкције у складу са међународно договореним мјерама у вези са ракетним нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Компаније су оптужене да су сарађивале са појединцима који су на црној листи, да су помагали развој енергетског сектора Сјеверне Кореје, запослење њихових радника у иностранству или пребацивање новца из иностранства. Као резултат тога, њихова средства у САД су замрзнута и Американцима је забрањено да са њима послују.

"Неприхватљиво је да појединци и компаније у Кини, Русији и другим мјестима помажу Пјонгјангу да оствари профит који се користи за развој оружја за масовно уништење и дестабилизацију региона", рекао је министар финансија САД Стивен Мнучин.

Извор: СРНА