latinica  ћирилица
23/08/2017 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Тачи и Рамуш Харадинај неће одговарати за ратне злочине!?

Специјални суд за ратне злочине такозване ОВК дефинитивно ће почети са радом крајем ове, или почетком наредне године. Први оптужени највјероватније ће бити Даут Харадинај. Његов брат Рамуш али и косовски предсједник Хашим Тачи, биће само свједоци у суђењима.

Извор "Блица", неименовани дипломата са Косова, каже да је све спремно за подизање оптужница и прва хапшења. Страни дипломата ,на кога се београдски дневник позива, каже да ће процесуирања за убиства, отмице, протјеривања становништва довести на клупу суда око стотину локалних Албанаца међу којима је и велики број команданата терористичке ОВК.

Даут Харадинај је, како се подсјећа, учествовао у посебно тешким злочинима у импровизованом затвору у Глођанима, а како се наводи у списима српских истражитеља, непосредно је учествовао у убиствима српских цивила, полицајаца, али и свједока у суђењу против његовог брата Рамуша пред Хашким трибуналом.

За Хашима Тачија "Блицов" извор каже да ће он, као и Кадри Весељи, који је поново кандидат за предсједника Скупштине самоипроглашеног Косова, највјероватније бити позвани само у својству свједока за ратне године на Косову. Према сазнањима овог листа, хапшења локалних Албанаца изводиће специјализована јединица Еулекса из Пољске, уз подршку косовске полиције.

Извор: Б92