latinica  ћирилица
22/08/2017 |  21:42 | Аутор: РТРС

Колико дуго смијете да држите сир у фрижидеру?

Уколико имате навику да бацате сир чим се на њему појаве први трагови буђи, можда сте протраћили савршено јестиву храну, кажу стручњаци.

Колико дуго смијете да држите сир у фрижидеру зависи претежно од врсте сира, преноси Индепендент.

Неотворено паковање тврдих сирева попут пармезана и чедара можете да чувате два до четири мјесеца у фрижидеру, односно осам мјесеци у замрзивачу, пише "Тејстинг тејбл". Једном када начнете амбалажу, требало би појести ову укусну намирницу у року од шест недјеља.

Уколико примијетите да се на површини тврдих сирева појавила буђ, то не значи да их треба бацити, каже доктор Алиса Хокинг за АБЦ.нет. Једноставно одстраните површински слој сира и он ће поново бити безбједан за употребу.

Гријер, гауда и други полутврди сиреви могу да издрже двије до три недјеље у фрижидеру након отварања, односно два мјесеца уколико је паковање неотворено.

Меки сиреви садрже највећу количину влаге, па им је и рок трајања најкраћи. Зато би требало да их поједете у року од двије недјеље након отварања. То се односи на сиреве попут брија, фете и камемебера.

Уколико сте примијетили да се неки од меких сирева убуђао или да не мирише како треба, најбезбједније би било да га ипак баците, с обзиром на то да се буђ најбрже ствара у овој врсти намирнице.

Извор: Агенције