latinica  ћирилица
22/08/2017 |  19:04 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Од идуће године фиксни подстицаји за системе наводњавања (ВИДЕО)

Пољопривредна производња у Лијевче пољу немогућа је без система за наводњавање.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Ове године на парцелама које су покривене системима, екстремна суша је причинила минималне штете. Фармери би инвестирали у набавку заливних система, када би износ подстицаја био јасно дефинисан. Од идуће године њиховим захтјевима биће удовољено.

Радојица Видовић из Кукуља успио је да наводњава само пет хектара кукуруза. На преосталих 15 хектара суша је узела данак. Намјера је да до идућег прољећа инвестира у још један систем.

- Овај подстицај што је намјенила Влада да оно до буде фиксирано и ако може да буде преко 40 -50 процената да би могли да инвестирамо у набавку ових система, каже Видовић.

Прије неколико година када су износи подстицаја били јасно дефинисани Предараг Кошчица је набавио два тифона што је довољно за половину производних површина.

Влада је у циљу ублажавања штета од суше обезбиједила пет милона марака за заснивање новог циклуса производње у пољопривреди и исто толико за капитална улагања, прије свега, за изградњу система за наводњавање. Од идуће године износ подстицаја за системе наводњавања поново се враћају на фиксни ниво.

- Хоће ли то бити 40 или 50 процената то  ада не могу рећи али тај фиксирани износ ће  ити толики и расписаћемо конкурс и уз уредно поднесен захтјев они ће добити средства који су уредно испунили захтјеве конкурса, поручио је Стево Мирјанић, Министар пољопривреде, водопривреде и шимарства.

Истовремено у току су активности на изградњи система за наводњавање 640 хектара у Братунцу и 860 у Требињу. Кредитом Свјетске банке по истом принципу биће изграђени системи за наводњавање 255 хектара у Лјубињу и 150 у Маглајанима у општини Лакташи.