latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:17 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Каран: Фонд се финансира на бази солидарности

Генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран рекао је данас у Зворнику да је предвиђено да се Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству финансира на бази солидарности личним порезом од свих запослених у Републици Српској у износу од 0,25 одсто на нето плату.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

Каран је, прије јавне расправе о Нацрту закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, рекао новинарима да ће се Фонд пунити и порезом предузећа, организација и појединаца, посебно порезом градова и општина у Републици Српској, чију ће висину они сами одредити на бази развијености општина.

"Закон предвиђа да се начин додјеле средстава врши путем стручне комисије у којој ће бити љекари специјалисти који ће дати коначно стручно мишљење и налазе која ће дјеца и која врста тешких обољења подлијегати овом закону", рекао је Каран.

Он је нагласио да Закон предвиђа низ механизама транспарентног увида грађана у дневни прилив и одлив новца, као и формирање посебног тијела које ће вршити контролу трошења новца.

Према његовим ријечима, овај закон обухвата дјецу старости до 18 година за коју није могуће лијечење у здравственим установама у Републици Српској и у оним здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања има уговоре ван Српске.

Он је навео да је планирано да јавна расправа у градовима у Српској буде завршена у току ове седмице, да би се приједлог овог закона упутио у Народну скупштину Републике Српске за прво наредно засједање, које ће, вјероватно, бити одржано средином септембра.

Каран је подсјетио да је Нацрт овог закона усвојила Народна скупштина Републике Српске на приједлог предсједника Српске Милорада Додика.

Јавној расправи су присуствовали представници града Зворника, те општина Осмака, Сребренице, Милића, Братунца, Власенице и Шековића.

Извор: Срна