latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:20 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Ускоро уредба о забрани извоза трупаца

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић најавио је данас у Градишци да ће на једној од наредних сједница Владе бити разматран приједлог уредбе о забрани извоза трупаца, која је већ припремљена.
Стево Мирјанић - Фото: РТРС
Стево МирјанићФото: РТРС

Мирјанић је након разговора са дрвопрерађивачима рекао да је Шумско газдинство Градишка за седам мјесеци обезбиједило више од 60 одсто сировине за предузећа које снабдијева и да ће до краја године бити реализовани сви потписани уговори.

Он је рекао да је данашњи разговор организован јер Шумско газдинство Градишка представља једно од већих и снабдијева више од 30 различитих послодаваца.

- Хтјели смо данас да видимо са директорима тих предузећа и Јавним предузећем Шуме, како се реализују уговори о снабдијевањеу сировином. Могу рећи да је стање задовољавајуће јер је за седам мјесеци снабдјевеност свих прерађивачких капацитета овог подручја већа од 60 одсто - навео је Малешевић.

Он је истакао да је у ствари ријеч о реализацији закључака Владе Републике Српске, гдје су све структуре унутар Јавног предузећа Шуме обавезане да до краја године доставе све уговорене количине дрвопрерађивачима у Српској.

- С друге стране, обавеза свих у овом јавном предузећу и дрвопрерађивача, јесте да се припреме за уговарање за наредну годину, и да крајем новембра и почетком децембра буде остварена фаза уговарања количина за 2018. годину - нагласио је Мирјанић.

Он је појаснио да ће на овај начин бити успостављен сталан систем који ће омогућити сигурност дрвопрерађивачима, јер ће "добити све потребне количине сировине за прераду, за финале и извоз".

- То ће значити и велику ствар за пословање Јавног предузећа Шуме које ће имати познате услове када је ријеч о својим купцима сировина и када је ријеч о свом развоју - каже Мирјанић.

Што се тиче нивелације цијена, Мирјанић каже да ће то бити учињено до краја године, имајући у виду да је неопходан систем који ће "одражавати респект" према окружењу унутар и ван БиХ и омогућити домаћим шумским газдинствима економски другачији резон када је ријеч о привређивању.

- Није добро ако друштво, институције државе учествују у смањењу услова привређивања, а поготову снижавању положаја, у овом случају, шумарства у примарној расподјели. Тржиште треба да буде основни судија, а то значи да ћемо, надам се, успјети да нивелишемо цијене до оног нивоа који ће одговорати и дрвопрерађивачима и шумарима са становишта стварања дохотка и профитабилног пословања - рекао је Мирјанић.

Одговарајући на питање како ријешити проблем продаје трупаца на нелегалан начин, Мирјанић каже да се то већ покушава врло честим контролама.

- Имамо екипе састављене од представника Шума Републике Српске, ресорног министарства, инспекције и МУП-а, које врше контроле. У цијелости ћемо ријешити овај проблем уколико до краја године започнемо, а сљедеће завршимо информациони систем - рекао је Мирјанић.

Он каже да су овај пројекат обезбијеђена средства и да информациони систем мора бити у функцији до сљедеће године.

- Оваквим једним системом контроле сјече и кретања свих дрвних сортимената потпуно бити елиминисана бојазан од различитих махинација, препродаја, крађа и другог - рекао је Мирјанић.

Директор Шумског газдинства Градишка Милан Средојевић изјавио је да ће ово газдинство испунити све уговорене обавезе према купцима.

Он каже да је ово газдинство, које покрива подучје Српца, Прњавора и Градишке, највеће по етату у Шумама Републике Српске, али да има лошу сортиментну структуру од 50.000 трупаца и 100.000 огревног дрвета.

- Морамо да радимо домаћински да би направили позитивну рачуницу - рекао је Средојевић и додао да етат овог газдинства износи 150.000 метара кубних.

Он каже да Шумско газдинство Градишка поштује сугестије Владе и ресорног министарства да велика количина сортимената остане код локалних прерађивача.

Када је ријеч о Топлани Градишка, Средојевић је навео да је цијена дрвних сортимената Шумског газдинства Градишка превисока за Топлану.

- Због лоше сортиментне структуре, имамо право да повећамо цијену, односно тражимо од управе предузећа да повећа цијене јефитинијих дрвних сортимената - рекао је Средојевић и додао да је газдинство заинтересовано и да обезбјеђује сортиментима и бањалучку Топлану.

Предсједник Извршног одбора Удружења дрвопрерађивача Дарко Партало рекао је да је сарадња са Шумским газдинством Градишка добра већ дуги низ година и да је то једно од најуређенијих газдинстава у Републици Српској.

- Укупно, сарадња са Шумама Српске се поправља. Увођењем критеријума много ствари је јасније, расподјела је коректнија, а потребне су још благе корекције критеријума које ћемо наредних мјесеци извршити заједно са министром и замјеником који су веома посвећени том задатку - рекао је Партало, који је и директор предузећа Дрвопродекс.

Он сматра да ће расподјела бити још праведнија и коректнија и да ће снабдијевање дрвопрерађивача у идућој години бити још боље него до сада.

Када је ријеч о проблему препродаје трупаца, Патало каже да су дио трупаца до сада добијали купци који нису имали право на то и они су их препродавали дјелимично у Федерацију БиХ, а дио су извозили.

- Већ низ година се боримо да се забрани извоз трупаца. Ако је Хрватска, која је члан ЕУ, могла да већ годинама држи забрану извоза трупаца, а у посљедњих два мјесеца забранила је извоз сирове резане грађе и елемената, онда би то свакако морала урадити и БиХ или бар Република Српска у оквиру својих могућности - рекао је Партало.

Он је додао да је проблем шверца трупаца присутан и вјероватно ће бити и даље, али да се мора борити против њега, прије свега Шуме Српске расподјелом, договором, контролом и другим средствима.

Извор: СРНА