latinica  ћирилица
21/08/2017 |  13:03 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Поднесена нова кривична пријава против Мектића

Против министра безбједности БиХ Драгана Мектића 10. августа поднесена је нова кривична пријава Тужилаштву БиХ, пише dnevno.ba.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

На захтјев Радио-телевизије Републике Српске упућен Тужилаштву БиХ да одговори у вези с пријавама против министра безбједности, из ове правосудне институције су сопштили да у Тужилаштву постоји више предмета који се односе на Драгана Мектића.

"Предмети се односе на пријаве за различита казнена дјела, поднесене од више различитих подносилаца. Предмети су у раду", навели су из Тужилаштва, уз опаску да не могу саопштити више информација.

"Кривичне пријаве против министра Мектића слате су и прије на адресу Тужилаштва БиХ, али је он са својим везама с појединим тужиоцима, као и суспендованим главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем све заташкавао на начин да тужиоци нису провјеравали ниједан доказ. Да апсурд буде већи, и за ратни злочин, који се Мектићу ставља на терет исти је завршио Хасан Плех на начин да обустави истрагу, а да заузврат министар Мектић не прозива Салиховића. Доказ имате у дисциплинском поступку против Салиховића, јер постоје разговори-транскрипти Мектића и Плеха. Сматрамо да је Мектић на основу тога транскрипта, као и Плех, требао бити одмах процесуирани, јер су ометали рад правосуђа. Надамо се да Мектић неће и овај пут наћи везу преко браће Чампара и Медџиде Кресо, те других тужилаца који су му склони", истиче се на почетку кривичне пријаве против Мектића.

Кривична пријава против Мектића образложена је на пет страна, са приложеним доказним материјалима, који су у посједу портала dnevno.ba.

Пријава садржи:

1. Незаконите радње које су се догађале у Служби за послове са странцима БиХ у периоду од 2006-2015. године, у вријеме када је Драган Мектић био директор те Службе.

О томе да непотизам није стран министру безбједности БиХ Драгану Мектићу већ је писано. Подсјећамо, први облици непотизма - оног против чега се Мектић данас бори - започели су запошљавањем зета Желимира Гатарића у вријеме када је био на функцији директора Службе за послове са странцима БиХ. Мектићев зет је запослен у Службу са ССС (по занимању је ветеринарски техничар) на позицију гдје се тражила електротехничка стручна спрема или занимање информатичара. То значи да је Мектићев зет, имајући у виду његову стручну спрему, запослен супротно Правилнику о систематизацији радних мјеста!

Касније је Гатарић стекао високу стручну спрему, па га је Мектић одмах "унаприједио" у чин државног службеника. Директор Мектић је касније, а како би осигурао лојалност блиских сарадника, омогућавао запошљавање чланова њихових породица и родбин

2. Спорну диплому министра Мектића.

3. Подносилац пријаве под тачком три оптужује Мектића да није ни ријеч рекао о скандалу у хотелу Холивуд у вези са случајевима проституције средњошколки. Наводи се да је Мектић затечен у поменутом хотелу у вријеме рације и да о томе постоји полицијски записник, али да се о томе шути.

4. Оптужбе за ратни злочин и отимање туђе имовине на рачун министра Драгана Мектића.

Када је ријеч о другој тачки оптужнице- Мектићевој дипломи, познато је да је исту издала Виша школа у Загребу. У погледу дипломе спорно је то што Виша школа не може издати диплому "дипломираног криминолога", с обзиром да такву диплому може издати само факултет, а не Виша школа. Закон који је важио у то вријеме јасно је прецизирао да се Виша школа организује само за припаднике МУП-а Хрватске, а што Мектић није био. Спорно је то што се никаквим споразумом Правног факултета и Више школе не могу дерогирати одредбе закона које су важили у вријеме студирања. Сви правници морају знати да акт који је ниже снаге од закона не може мијењати закон, већ мора бити у хармонији са законом. Ако је Виша школа заједнички изводила наставу са Правним факултетом, онда би на Мектићевој дипломи морао стајати и печат Правног факултета, јер диплому која потврђује да је неко дипломирани криминолог или правник може издати само факултет, а не Виша школа. На Мектићевој дипломи види се да ју је издала Виша школа, без икаквог печата факултета или потписа декана Правног факултета.

Дакле, тужиоци Тужилаштва БиХ треба да прегледају релевантне прописе у вријеме студирања Драгана Мектића, а то је Закон о органима унутрашњих послова Хрватске, који је објављен у народним новинама и то заједно са задњом измјеном у вријеме Мектићевих студентских дана 1989. године. Дакле, Закон објављен у народним новинама број: 55-638/1988 на дан 29.12.1988. године.

Наведеним законом по члану 121 прописано је да образовни центар републичког секретаријата проводи редовно допунске и остале облике образовања, а у саставу образовног центра су Виша и Средња школа. Из члана 121 јасно произлази да у састав образовног центра не спада факултет. Чланом 126 прописано је да студенти који заврше Вишу школу стичу вишу школску спрему о чему им школа издаје диплому и додјељује назив "правник кримолог". Дакле, Мектић никако није могао добити префикс "дипломирани"! У бившој СФРЈ Факултет криминалистичких наука био је само у Скопљу. Из свега јасно произлази да је Мектићу диплома издата на незаконит начин, јер није била у складу са законом и иста се путем суда мора поништити. Није довољно да институција која је издала Мектићу диплому, а која је очито незаконита, јер није у складу са одредбама тада важећег закона, каже да је диплома валидна. Наравно да институција неће сама себе пријављивати, јер би тиме признала да је радила и Мектићу диплому незаконито издала. Уколико се докаже да је Мектићева диплома незаконита, а што се из унапријед цитираних тада важећих чланова голим оком види, онда је Мектић у периоду од 2006. до 2015. године вршећи десетогодишњу функцију директора Службе за послове са странцима оштетио БиХ за око пола милиона КМ, с обзиром да се за ту директорску функцију тражила Висока стручна спрема, а не Висока школска спрема! Ако се пак Мектићева диплома покаже валидна, то значи, да би и Виша медицинска школа могла почети издавати дипломе медицинским сестрама, да су доктори медицине.

У трећој тачки Кривичне пријаве против Мектића, наводи се да је он тренутно под оптужбом у вези скандала који се десио у хотелу Холивуд, а у којем су се проституисале средњошколке. Наводи се да је Мектић затечен у поменутом хотелу у вријеме рације, о чему постоји полицијски записник. Посебне су приче о Слађани Васковић за коју се у високопозиционираним круговима прича да ју је Мектић запослио преко својих пријатеља у Министарство безбједности БиХ, а она је њему и Изету Низаму изнајмљивала стан за сексуалне радње, па чак и са малољетницама, пише dnevno.ba. 

Када су у питању оптужбе за ратни злочин, наводи се да је Мектић у то вријеме био на руководећој позицији у Станици јавне безбједности Прњавор, и то као замјеник командира, а послије и начелник. У вријеме рата, Мектић је означен у документима као неко на кога се изузетно могло рачунати у сваком смислу. При Станици јавне безбједност постојао је и логор у којем су, како се наводи, мучени људи. Том приликом, како се наводи, Мектић је у љето 1992. године свједочио убиству војних заробљеника хрватске националности са дервентског ратишта. У пријави је са доказом наведено да је Мектић преко својих потчињених вршио застрашивање једне бошњачке породице, с циљем да се домогне њихове имовине. Злостављана особа је након рата обавијестила међународне организације.

Мектић је по Рјешењу Скупштине општине Прњавор, број: 08-475-23/95 од 22. 07. 1996. добио земљиште површине 98 м2, које је отето од застрашеног Бошњака. Ово земљиште у ЦИН-у Мектић није приказао. Било како било, из свега произлази, да је Мектић учествовао у отимању туђе имовине.

Извор: dnevno.ba