latinica  ћирилица
21/08/2017 |  12:05 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

ИЦМП зна да постоји "параинститут" за нестале БиХ

Међународна комисија за нестала лица добро зна да канцеларија Института за нестала лица, смјештена у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву, ради изван система руковођења, због чега се и третира као параинститут, изјавио је предсједавајући Колегијума директора Института Милутин Мишић.
Милутин Мишић - Фото: СРНА
Милутин МишићФото: СРНА

Према његовим ријечима, члан Колегијума Амор Машовић прави параинституцију, не поштује хијерархију нити систем руковођења.

- Ријеч је о његовој узурпацији канцеларије, надлежности и рада изван Института - тврди Мишић.

Мишић каже да је Подручна канцеларија у Источном Сарајеву надлежна за теренску канцеларију у Сарајеву, али да је проблем у томе што се та надлежност не поштује, односно што се та канцеларија не користи као подручна.

- Та канцеларија у Улици Мусала 9 није под контролом подручне канцеларије, нити је под контролом Колегијума директора Института, као ни њено опремање и рад у њој . појаснио је Мишић.

Он је напоменуо да су у тој канцеларији запослени они који ту не треба да раде, односно да се користи за "неке друге ствари".

- Не можемо имати 60 метара квадратних, односно три канцеларије на једног истражиоца и тврдити да је ту све легално. Та канцеларија није под контролом Института и ИЦМП то одлично зна - додао је Мишић.

У ИЦМП је речено да није ријеч ни о каквој нелегалној нити паралелној институцији, него о једном од огранака Института.

Бивши службеник Института за нестала лица БиХ и експерт за тражење несталих Јасмин Одобашић раније је рекао да није никаква тајна да Машовић има двије директорске канцеларије и да највише времена проводи у оној која је смјештена у згради Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је овај институт "правна накарада" коју треба реорганизовати и реформисати како би коначно почела да ради свој посао.

Грабовац: Машовић и бегић не могу бити изабрани у Колегијум директора

Породице погинулих из Републике Српске неће одустати од става да у Колегијум директора Института за нестала лица БиХ не могу бити изабрани Амор Машовић и Мујо Бегић зато што занемарују српске жртве рата, изјавио је предсједник Републичког одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Марко Грабовац.

- Нисмо за избор Машовића и Бегића у Колегијум директора Института за нестала лица БиХ, већ смо за друге приједлоге. Њихово именовање довело би до тога да немамо никаквог компромиса да започнемо нормалан рад у овој институцији и убрзању процеса тражења несталих Срба - рекао је Грабовац.

Он је навео да су недавно усвојени закључци Одбора прослијеђени свим институцијама Републике Српске и БиХ, те да вјерује да ће они бити размотрени у Савјету министара БиХ.

Грабовац истиче да нема никаквог основа да Амор Машовић, који је у сукобу интереса, поново буде изабран у Колегијум директора Института за нестала лица БиХ јер је посљедњих пет година потпуно нелегално радио у тој институцији.

Грабовац, који је и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ, рекао је да ће 28. августа у Сарајеву бити одржан састанак овог одбора на којем ће бити прочитани закључци Републичког одбора породица заробљених бораца и несталих цивила.

Закључци Републичког одбора су да Машовић и Бегић не могу бити именовани у Колегијум директора Института, да што прије буде завршена реформа Института за нестала лица, да реформом буде дефинисана улога ентитетских власти у Институту за нестала лица БиХ и да, с циљем убрзања ексхумација, у тај процес буду укључена ентитетска тужилаштва.

Одбор је закључио и да привремени Управни одбор Института, због прекорачених рокова и потребе постављања услова искуства и познавања процеса тражења несталих, поништи конкурс за чланове Колегијума директора и распише нови.

У Сарајеву би сутра требало да буде одржана сједница привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ на којој би били обављени интервјуи са предложеним кандидатима за чланове Колегијума директора Института.

Извор: СРНА